Чоловік під псевдонімом DoctorRofatnik використав популярну гру Roblox для того, щоб здобути довіру дітей та мати можливість стежити за ними. Так, через 18 місяців після того, як блогери та діти викрили педофіла, йому вдалося викрасти 15-річну дівчинку в реальному житті та зґвалтувати її кілька разів.

Спочатку він створив успішну фан-гру про Соніка, що дало йому великий вплив у спільноті Roblox, повідомляє Bloomberg. Однак наприкінці 2020 року у Twitter з'явилися скріншоти листування DoctorRofatnik з 12-річним підлітком, якому він писав:

"Незабаром я розбещу тебе за межами твоїх найсміливіших мрій. Словом не описати, що хочу з тобою зробити. Ти – причина, через яку я опинюся за ґратами".

Roblox / фото: Xbox
Roblox / фото: Xbox

Деякі користувачі Roblox також помітили дива його поведінки в чаті і спробували привернути увагу до його небезпечних дій. Одним із тих, хто допоміг викрити злочинця, був популярний ютубер Ruben Sim.

Популярні новини зараз
Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші "Ощадбанк" оголосив про зміни: які послуги подорожчають з жовтня З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Roblox заблокував акаунт DoctorRofatnik і повідомив про це у відповідні інстанції, але той продовжував діяти під іншими іменами і навіть хвалився, що весь цей галас тільки допоміг збільшити продаж його гри.

Користувачі вважали, що компанія відреагувала надто слабо і не захистила своїх користувачів належним чином.

Roblox / фото: Variety
Roblox / фото: Variety

Справа набула нового повороту, коли в 2022 році зникла 15-річна дівчинка, з якою DoctorRofatnik спілкувався в Roblox. Під час розслідування ФБР знайшли сліди діяльності злочинця дворічної давності та здивувалися, чому діти та батьки не звернулися до них ще тоді:

"Побачивши, що зробили ці діти щодо збору всього цього та їхньої здатності впізнати містера Кастільо... Ну, вони, можливо, колись захочуть подати кілька заяв до ФБР", – сказав спеціальний агент ФБР Льон Ротерміч.

Дівчинку вдалося знайти і врятувати лише за вісім днів, а злочинця спіймали, однак у заяві сестра жертви сказала, що їй важко тепер виходити зі своєї кімнати та ходити до школи. Як з'ясувалося, педофіл протягом тижня чинив сексуальне насильство над беззахисною дитиною.

"Ці шрами залишаться з нею назавжди", – сказала сестра дівчинки.

Суд дізнався, що Арнольд Кастільо був самітником з "нульовим рівнем соціальної впевненості", ділив постіль зі своєю матір'ю, але мав талант до комп'ютерів і зрозумів, що може "заробляти хороші гроші" , розробляючи ігри для Roblox.

Дитина з телефоном, скріншот: YouTube
Дитина з телефоном, скріншот: YouTube

Найстрашніше, що таких як він безліч

Roblox, як платформа, на якій мільйони користувачів грають у мільйони ігор, стикається із серйозними викликами у сфері безпеки. Видання Bloomberg неодноразово висвітлює схожі випадки викрадення дітей, проте Roblox у відповідь на критику заявляє, що проблема "сильно перебільшена".

У звіті від восьми співробітників, які колись працювали над безпекою в Roblox, йдеться про те, що платформа не завжди встигає впроваджувати важливі функції, які могли б покращити захист дітей.

Співробітники запевняють, що кожен день десятки мільйонів людей отримують виключно позитивний досвід, граючи на Roblox, і що проблеми безпеки набагато складніші, ніж на перший погляд.

Нагадаємо, батьки подають до суду на Roblox, Call of Duty, Fortnite та GTA: експлуатують дітей та "розводять" на гроші

Раніше ми писали, Instagram-модель і подруга Ді Капріо тримала в рабстві жінок та дітей: "Я можу сказати, що я Ісус"

Крім того, Знай.ua повідомляв, виробники парфумів використовують дітей, щоб збирати жасмин задарма: "Люди тут нічого не варті"