Літо — час солінь і варення, але навіть найсмачніші рецепти можуть бути зіпсовані через неправильні кришки для банок.

Польське видання Onet попереджає: не всі кришки підходять для надійної консервації.

Консервація огірків, кадр із відео
Консервація огірків, кадр із відео

Чому кришка важлива

Ми часто концентруємося на стерилізації банок та підготовці продуктів, але забуваємо про головне — герметичність. Неправильна кришка легко з’їжджає під час закручування, що може призвести до псування закрутки.

Як вибрати надійну кришку

Найкращими є міцні, товсті кришки без зайвих прикрас. Барвисті малюнки на кришках виглядають привабливо, але часто саме вони є причиною протікання. Класичні «старі» кришки без малюнків хоч і виглядають простіше, але гарантовано захищають ваші заготовки від повітря.

Популярні новини зараз
Пенсії підвищать на 20%, але пощастить далеко не всім Соцвиплати скасують: хто більше не отримає грошей Непогашені борги за комуналку: 4 випадки, коли їх можуть списати Пенсія відсунеться на роки: нові вимоги позбавлять українців права
Показати ще

Кришки, яких слід уникати

Не можна використовувати кришки, які були пошкоджені при відкритті або піддяганні ножем — вони вже не герметизуватимуться належним чином. Також будьте обережні з надто дешевими чи тонкими кришками: економія може обернутися втраченими банками з консервацією.

Консервні кришки, скріншот: Youtube
Консервні кришки, скріншот: Youtube

Порада експертів

При купівлі перевіряйте товщину листа, маркування та відповідність стандартам. Краще заплатити трохи більше за надійну кришку, ніж потім викидати зіпсовані закрутки.

Нагадаємо про сіль, що "вбиває" консервацію: чому банки почали набухати та псуватись.

Раніше ми повідомляли, що не можна класти в банки для закруток: огірки, які вибухають і псують заготовки на зиму.

Також тало відомо про "вибухові" закрутки: сіль, яка нищить заготовки, масово з’явилась в Україні, не купуйте її для консервацій на зиму.