Українці висунули низку вимог

Якщо до народних депутатів обурені українці звертаються з проханням не допустити хвилі закриття десятків шкіл по всій країні, то до президента України Володимира Зеленського є інші пропозиції "з народу". Які саме, дізнавалися Знай.ua.

Володимир Зеленський - фото Офісу президента України
Володимир Зеленський - фото Офісу президента України

Кешбек за комуналку і "День ганьби" для чиновників

Серед останніх петицій, зареєстрованих на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України можна знайти ініціативи, що стосуються комунальної та політичної сфер.

Перша - впровадження кешбеку з оплачених квитанцій за ЖКГ-послуги.

"Кешбек зі всіх оплачуваних комунальних послуг, сім'ям з дітьми (за місцем фактичного проживання дітей). Повертати 20% від суми за кожну дитину", - пропонує автор електронного звернення № 22/117788 Юлія Шевель.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Квитанції - фото 24 канал
Квитанції - фото 24 канал

Також українці просять ввести в робочому тижні високопосадовців "День скарг і пропозицій" – для міністрів, депутатів та представників місцевої влади.

"Потрібно щоб був день на тиждень для ганьби тих посадовців, які не працюють. Тобто день відкритих дверей. Люба людина змогла без реєстрації зробити прилюдно зауваження, якщо є якісь докази чи документи на зловживання службовим становищем і владою. Реакція правоохоронних органів повинна бути миттєвою. Всі скарги реєструються на вищому рівні", - пише ініціатор петиції № 22/117764 Сергій Єгоров.

Петиція - скріншот
Петиція - скріншот

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

"Так" кріптовалюті і нові штрафи

У списку днями зареєстрованих електронних звернень з'явилася і ідея затвердження кріптовалюти як офіційного платіжного засобу.

Як стверджує автор петиції № 22/117852 Олексій Щелконогов, це допоможе і зменшити рівень корупції, і зробить Україну значно привабливішою для іноземних інвесторів.

Петиція - скріншот
Петиція - скріншот

Криптовалютний гаманець, korrespondent.net
Криптовалютний гаманець, korrespondent.net

Пропонують українці і модернізацію в питанні заборони куріння, вживання алкогольних напоїв у громадських місцях та несанкціонованої торгівлі.

"Прибрати відповідальність за вказані правопорушення у вигляді попередження і збільшити штрафи в 10-15 разів. Посилити адміністративну відповідальність для фізосіб, що здійснюють неправомірну торгівлю на вулицях населених пунктів країни як безпосередньо "з землі" так і за допомогою неправомірного встановлення МАФів аж до адміністративного арешту", - зазначає ініціатор петиції № 22/117824 Володимир Білий.

Зараз, відповідно ст. 175-1 КУпАП, за куріння в громадських місцях передбачений штраф у розмірі від 51 до 340 грн.

А у разі підвищення його розміру в 15 разів, сума сягне позначки у 765 – 5100 грн.

Куріння заборонено - фото migrant.biz.ua
Куріння заборонено - фото migrant.biz.ua

При цьому, автор наполягає і на розширенні мережі "тютюнових зон". А саме – на обов'язковому створенні окремих, спеціально обладнаних місць для куріння в аеропортах, на залізничних та автовокзалах, в будівлях органів влади.

Ще одне нововведення, ініційоване у зверненні № 22/117824 – розширення повноважень співробітників "Укрзалізниці" в частині можливості складання протоколів і винесенні постанов за куріння і вживання алкогольних напоїв на території залізничного вокзалів і поїздах.

Петиція - скріншот
Петиція - скріншот

Нагадаємо, ч. 2 ст. 110 КУпАП передбачає попередження або накладання штрафу від 85 до 340 грн за куріння у вагонах (та тамбурах) приміських поїздів, у поїздах місцевого і дальнього сполучення, а також у метрополітенах.

Укрзалізниця, поїзд - фото Знай.ua
Укрзалізниця, поїзд - фото Знай.ua

Аби потрапити на розгляд президента, петиції мають набрати 25 тисяч голосів.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.