Махідевран, першим ім'ям якої вважається Гюльбахар, потрапила до гарему Сулеймана в ті часи, коли той ще був санджак-беєм Маніси. Вона стала однією з 17 наложниць молодого шехзаду. Якою була ця неймовірна жінка, розповіли на каналі "Таємниці Сходу".

Ім'я Махідевран з перського має значення "Чия краса ніколи не в'яне", "Той, хто завжди гарний", а Гюльбахар — весняна троянда. Перше ім'я вона отримала, коли тільки потрапила до гарему, а друге – коли вона стала матір'ю Шахзаде Мустафи, у 1515 році.

Величне століття.. Фото: Радиотек.ru
Величне століття. Фото: Радиотек.ru
Величне століття. Фото: Радиотек.ru

Махідевран славилася красою, але ніколи не була коханою жінкою султана. Це підтверджує той факт, що щоденну допомогу в султанському гаремі отримували п'ять наложниць – і красуня отримувала менше, ніж її "колеги". Але так було до народження сина. Вище за становищем були жінки, які народили синів раніше.

Але їхні діти померли від віспи, а син Махідевран вижив, і для неї настав золотий вік. Але ненадовго - поки нова наложниця Гюрем не народила Сулейману ще спадкоємця.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Чудовий вік. Фото: Фандом.
Чудовий вік. Фото: Фандом.
Чудовий вік. Фото: Фандом.

До 1526 султан охолодів до Махідевран. Якось вона навіть побилася з Гюрем, але деякі історики спростовують цей факт.

Махідевран із сином переїхали жити в інший маєток, із розкішним двором. Мати навчала сина, як стати улюбленцем народу та стежила, щоб його не отруїли.

Однак Сулейман наказав стратити сина, а дружину позбавив утримання. Під кінець правління Сулеймана його син Селім сплатив усі борги Махідевран і купив їй будинок. Мати навіть змогла збудувати мавзолей синові.

Вона померла у 80 років, і похована поряд із сином.

Досі невідомо, чи Махідевран була законною дружиною Сулеймана. Родом вона була чи то з Албанії, чи то з Чорногорії. Можливо, вона була з почесного черкеського роду і була в спорідненості з однією з дружин Івана Грозного.

Нещодавно знайшовся нащадок красуні, який розкрив увесь свій родовід. У неї нібито були родичі в Османській імперії та інші діти, крім Мустафи.

Нагадаємо, що красуня султана Сулеймана Фірузе змінилася до невпізнанності: що сталося з Джансу Дере після "Величного століття".