У церковному календарі це дата перенесення мощей преподобного Іоанна Рильського.

Інші назви свята: "Проводи осені", "Конюхам відпочинок", "День Садока". Цього дня коням давали відпочинок, відповідно конюхи також могли відпочити.

Якраз цього дня зазвичай починаються сильні морози, на зміну золотій осені вже приходить справжня зима. Наші пращури влаштовували проводи для осені і зустріч для зими. У вхідних дверей потрібно багато накидати листя і покласти зверху ткану доріжку. Нею нібито і заходить у будинок зима. А на Проводи осені забивали курей, готували з них суп із локшиною, варену, смажену, парену та тушковану курятину з грибами чи картоплею. Але найголовніше частування цього дня – курник, це такий пиріг із куркою. Його рецепт у кожної сім'ї був свій і передавався у спадок.

Сороки теж намагаються перебратися ближче до оселі людей. Тому її намагалися зустріти сьогодні та розсипали у дворах овес. Її задобрювали, щоб вона не злила і не турбувала домовика.

Популярні новини зараз
Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників
Показати ще

Є повір'я, що цього дня дворовий бавиться у конюші: лякає коней, плутає їм збрую та гриву. Але сильної шкоди не завдає, тому йому не заважають. Просто намагаються не запрягати коней і не використовувати їх для поїздок, ні для роботи. Дворові, за переказами, це ангели, які впали і опинилися поряд із людським будинком. У кожному дворі є свій. Вірили, що тіло в нього зміїне, голова – півня. Вночі він набуває вигляду господарів, людям на очі не показується, а якщо і з'явився, то як щур, змія чи жаба. Якщо випадково вбити тварину, в яку перекинувся дворовий, то у господарів упаде вся худоба.

Чоловіки зазвичай сиділи вдома за накритим столом, пили пиво чи бражку, розповідали байки та страшні історії. Навіть проводили змагання з того, хто страшніше та веселіше розповість. А тому, хто програв, вигадували покарання. Птахам у цей день потрібно насипати зерна, поминаючи померлих батьків. Але не робіть це на перехресті. А ще є чудова традиція ходити в гості до сватів та приносити частування.

Гості за столом
Гості за столом

Що не можна робити 20 жовтня

День дуже важкий. Якщо годуватимете птахів, не робіть цього на перехрестях, щоб не плодити псів Сатани. Не приймайте подарунки від малознайомих людей, уникайте масових заходів та великих скупчень людей. Також небажано займатися сексом та розповідати свої секрети. Ще постарайтеся не забути поставити домовому частування.

Нагадаємо, що всього 2 молитви та ваші батьки будуть щасливі: як звернутися до Господа за найрідніших.

Раніше ми повідомляли, що Різдво 25 грудня і крапка: як пояснюється перенесення свята і чому ми таки відзначали 7 січня.