Дмитрівська батьківська субота традиційно проходить напередодні Дмитрієва дня, але його дата цього року зрушується на 21 жовтня.

Дмитрівська батьківська субота - це один із поминальних днів, коли померлих шанують у храмах особливим чином. Від інших вона відрізняється тим, що у цей день поминають не лише родичів та близьких, а й усіх, хто загинув за Батьківщину. Це особливо актуально зараз для українців, адже багато наших воїнів полегло за наше життя та незалежність.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Димитрієвська субота: історія свята

Згідно з легендою, це свято з'явилося після того, як воїн Дмитро Донський, покровителем якого вважався Дмитро Солунський, здобув перемогу над татаро-монголами у 1380 році.

Після цього князь Димитрій Іоаннович наказав щорічно здійснювати заупокійні богослужіння з усіх воїнів, що загинули в битві. Для цього він і встановив особливу поминальну суботу напередодні святкування своїх іменин – Дмитрівську.

Популярні новини зараз
Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку "Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф
Показати ще

З роками Дмитрівська субота стала всенародним святом – днем ​​"сугубого" поминання всіх померлих православних віруючих, а не лише воїнів, які полягли на полі битви.

Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube

Традиції на Дмитрівську суботу

Священнослужителі зазначають, що померлі не потребують пам'яток чи поминальної трапези. Єдине, що їм справді потрібно – це молитва від живих.

На свято прийнято йти до храму та молитися за близькі душі разом з іншими парафіянами. А ще важливо зробити милостиню, яка обов'язково "зачитається" на тому світі людям, що згадуються: покласти на особливий столик принесені з собою продукти харчування.

Втім, відмовлятися від відвідування цвинтаря не обов'язково. Однак туди йти варто лише після молитви та походу до храму. І не з їжею-питтям, а щоб вшанувати пам'ять померлого.

Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube

Чого не можна робити на Дмитрівську поминальну суботу

Насамперед слід пам'ятати, що православні урочистості створені для того, щоб людина могла відійти від суєти і присвятити час молитві та роздумам про Бога. Тому в цей день варто точно відмовитися від домашньої роботи – шиття, прання, прасування, збирання чи ремонту.

Також заборонено говорити погано про покійних. Як кажуть, про мертвих або добре, або ніяк. Згадуйте винятково гарне!

Під час святкової вечері не можна налягати на алкогольні напої. Дозволено випити лише келих церковного вина.

Також не варто лаятися, поганословити і бажати комусь зла. Вважається, що вся негативна енергія повертається зворотною подвійною силою.

Ще одна заборона – сльози та туга. Душам померлих людей не потрібні негативні емоції, потрібна лише щира молитва.

Також пам'ятайте, що церква не схвалює поминання покійних їжею та алкоголем на цвинтарях. Рекомендується залишати так званий помин у храмах або віддати частування першому зустрічному.

Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube

Нагадаємо про найважливішу молитву на Батьківську суботу: слова, які на кілька секунд возз'єднають вас із рідними.

Раніше ми повідомляли, що всього 2 молитви і ваші батьки будуть щасливими: як звернутися до Господа за найрідніших.