Цього дня православні віруючі шанують преподобну мученицю Анастасію Римляниню та преподобного Аврамія самітника.

У народі це свято прозвали Аврам Овчар і Анастасія Овечниця, оскільки вважається, що вони оберігають отари овець і покровительствують пастухам.

Аврамій Овчар та Анастасія Овечниця: історія свята

Анастасія Римляниня з дитинства виховувалась у монастирі, де прийняла чернецтво. Коли їй виповнився 21 рік, слава про красу Анастасії поширилася Римом. Її руки приходили просити багато багатих і знатних римлян, але, одержуючи відмову, йшли ні з чим.

Тоді імператор Декій почав переслідування християн, і язичники привели Анастасію на суд. Там її звинуватили у служінні Господу. Головний жрець намагався змусити дівчину зректися віри і принести жертву язичницьким ідолам, але вона була непохитна. Після цього її зазнали тілесних тортур. Незважаючи на муки, Анастасія продовжувала молитися навіть під час страти.

Популярні новини зараз
"Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час
Показати ще

Преподобний Авраам затворник жив у 11 столітті. Згідно з церковним переказом, він поставив собі хатину на озері Неро, де місцеві племена поклонялися кам'яному ідолові бога Велеса. Одного дня преподобному з'явився уві сні апостол Іоанн Богослов, який дав йому жезл, увінчаний хрестом. Тоді Аврамію вдалося розтрощити ідола з його допомогою і спорудити на цьому місці храм в ім'я Іоанна Богослова. Варто зазначити, що згодом преподобний звернув християнство багатьох язичників.

Аврамій Овчар та Анастасія Овечниця: традиції свята

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою. Пастухи співали пісні, грали на ріжках та вітали свої отари з останнім днем ​​випасання. Господарі розплачуються із пастухами. Їм не лише видавали гроші, а й дарували гарні подарунки, частували різноманітними стравами.

Так, господині приносили пастухам гостинці — пироги зі свіжого борошна. Проте, найголовнішим частуванням цього дня був овечий чи козячий сир. Готували та подавали його до столу найчастіше дівчата та жінки, які цього дня святкували свої іменини.

У цей день не можна залишати двері до будинку відчиненими. Так усередину можуть пробратися потойбічні сили та принести з собою нещастя. 29 жовтня під суворою забороною лайка з ким би там не було. Також не можна цього дня сумувати та злитися. Така поведінка призведе до тривалого нещастя.

Не слід сьогодні планувати важливі справи та зустрічі. За повір'ям, цей день вирізняється особливою важкою енергетикою. Потрібно остерігатися неприємностей, втрат, крадіжок та обману.

Нагадаємо, що всього 2 молитви та ваші батьки будуть щасливі: як звернутися до Господа за найрідніших.

Раніше ми повідомляли, що Різдво 25 грудня і крапка: як пояснюється перенесення свята і чому ми таки відзначали 7 січня.