Якщо Сонце відбудеться сильний "корональний викид маси" , то великі згустки плазми долетять від Сонця до Землі. За словами американського вченого Беккера, може накритися все — від оптоволокна, радіо та GPS до інтернету та електрики. Востаннє таке траплялося у 1859 році, тоді в усьому світі відключився телеграф.

Сонячні бурі є електромагнітними імпульсами, наслідки впливу яких можуть бути руйнівними для Землі, якщо вони досить сильні.

Про це розповів відомий професор та вчений Пітер Беккер, який працює в Університеті Джорджа Мейсона (США, Віргінія), пише FoxWeather.

Професор Пітер Беккер працює з командою, мета якої — створити систему раннього попередження про небезпечну сонячну активність, яка може завдати шкоди критично важливим технологіям.

Спалахи на сонці. Фото: Youtube
Спалахи на сонці. Фото: Youtube

Популярні новини зараз
"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

За його словами, відстеження та прогнозування сонячних циклів дає приблизне уявлення про частоту штормів космічної погоди всіх типів – від радіовідключень до геомагнітних бур та сонячних радіаційних бур – і це використовується в багатьох галузях промисловості для оцінки потенційного впливу космічної погоди на Землю. Деякі енергосистеми можуть повністю зруйнуватися або вимкнутись.

Мобільний інтернет. Фото: Youtube
Мобільний інтернет. Фото: Youtube

Потужні електричні струми, спричинені зіткненням магнітного поля із сонячною радіацією, протікають через шари верхньої атмосфери нашої планети. Але вони також проникають у земну кору.

Це може створювати перешкоди для електричних провідників, розташованих на поверхні земної кори, таких як електромережі, що передають електроенергію від генеруючих станцій до будівель та споруд. Результатом є локальні вимкнення електроенергії, які важко виправити.

Однак цього недостатньо, щоб вивести з ладу інтернет. Сонячна буря мала б втрутитися в роботу наддовгих оптоволоконних кабелів, що тягнуться під океанами і з'єднують континенти.

Кожні 50-145 км ці кабелі обладнані ретрансляторами, які допомагають посилити сигнал під час проходження. Самі кабелі не вразливі до геомагнітних збурень, але ретранслятори – так.

Спалахи на сонці. Фото: Youtube
Спалахи на сонці. Фото: Youtube

Якщо один із них вийде з ладу, цього може бути достатньо, щоб припинити роботу всього кабелю. Якщо зупиниться достатня кількість кабелів, тоді й настане "інтернет-апокаліпсис", який порушить все: від ланцюжка поставок, медичної системи, фондового ринку до базової спроможності окремих людей працювати та спілкуватися. Але ймовірність такого сценарію дуже мала.

Існує кілька способів убезпечити інтернет від гігантської сонячної бурі. Перший – зміцнити електромережі, супутники та підводні кабелі від навантаження припливом струму, у тому числі встановити запобіжники для стратегічного відключення мереж під час сплеску сонячної активності. Другий, менш витратний спосіб – розробити найкращий метод прогнозування сонячних штормів у довгостроковій перспективі.

Нагадаємо, вчені NASA виявили зламану "руку" Чумацького Шляху: допоможе розкрити галактичні таємниці.

Раніше повідомлялося, це вам не Нібір: вчені NASA розрахували дату зустрічі Землі з величезним астероїдом Бенну.

Також, чумацький шлях може зникнути, вчений прогнозував: "Відбудеться зіткнення".