Цього дня православна церква вшановує пам'ять Іоанна Златоуста — архієпископа Константинопольського, який вшановується як один із трьох Вселенських святителів і вчителів.

Інші назви свята: "Іоан Златоуст", "Златоуст", "Осінні зяби".

Іоанн Златоуст, фото: Православная жизнь
Іоанн Златоуст, фото: Православная жизнь

Можете сміливо починати готувати пельмені всією сім'єю, бо у цей день у наших пращурів починався пельменний сезон. Робили це, бо скоро буде Різдвяний піст (з 15 листопада), а наїстися м'ясом хотіли на користь. Крім того, саме було борошно з нового врожаю. Можна зробити і з іншими начинками: капустою, картоплею, грибами, навіть із рибою. Зробіть їх багато, щоб потім можна було частину заморозити. Раніше їх теж заморожували або просто у дворі на холоді, або в холодному сараї під стелею. А ще є прикмета, якщо подавитеся пельменем за столом, то це до прибутку.

Домашні пельмені, фото: Знай.ua
Домашні пельмені, фото: Знай.ua

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Якщо ви знайшли цього дня гроші, то не беріть собі, а віддайте жебраку, тоді Златоуст обдарує вас ще більшими грошима.

Гроші на дорозі, фото: tolksnov.ru
Гроші на дорозі, фото: tolksnov.ru

День чудово підходить для початку подорожі. Можете з самого ранку вирушити в дорогу, але спочатку попросіть благословення у вищих сил. За повір'ям, земля засипає на Іоанна Золотоуста до весни. Тож наші предки співали їй колискові в полях і просили святого не насилати сильних морозів, пошкодувати землю. Також селяни могли міняти начальника-господаря, вибрати собі іншого та перейти до нього.

Щоб захиститися від хабарників і брехунів потрібно запалити церковну свічку, взяти замок амбара і намотати на нього чорні нитки зі словами: " Руки хабарні зав'язую, язик, що бреше на замок, закриваю. Ключ кидаю, куди не знаю. Ніхто його не знайде, ніхто лиходія не відімкне". . Буде мучитися, через гріхи свої каятися». Замок непомітно підкиньте в будинок брехуні або хабарнику. Там він має пролежати 40 днів.

Брехунка. Фото: скриншот Youtube
Брехунка. Фото: скриншот Youtube

Що не можна робити 13 листопада

У жодному разі не можна бити дитину цього дня, інакше занедужаєте. Також постарайтеся не йти на авантюри. А якщо знайдете гроші, то не варто забирати їх собі, віддайте жебраку і святий дасть вам ще більше грошей у майбутньому. Є найважливіша заборона цього дня: не можна балакати погане, багато говорити, брехати та намовляти. Якщо це зробити, то можете покритися гнійниками або у вас висохнуть кінцівки, та й неприємності чекають не лише на вас, а й на ваших близьких. Не сваріться і не з'ясовуйте стосунки, інакше Бог не послухає ваших молитов.

Нагадаємо про новий церковний календар: які зимові свята українці відзначатимуть уже у листопаді.

Раніше ми повідомляли, що вихідних може побільшати: в Україні хочуть вести нове свято - День подяки Богу