З 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новий юліанський церковний календар.

В результаті церковної реформи змінилася дата святкування Різдва, а отже, і дати початку та закінчення Різдвяного посту. Різдвяний піст або Пилипівка триває 40 днів перед Різдвом. З переходом на новий юліанський календар Різдво в Україні відзначатимуть 25 грудня. А Різдвяний пост 2023 року за новим стилем розпочинається 15 листопада та закінчується 24 грудня. Ті, хто продовжуватиме святкувати Різдво 7 січня, повинні тримати Різдвяний пост з 28 листопада 2023 року по 6 січня 2024 року.

Різдвяний пост, скріншот: YouTube
Різдвяний пост, скріншот: YouTube

Останній день перед постом, коли ще дозволено м'ясну та молочну їжу, у православних називаються Заговини. Заговини на Різдвяний піст за новим стилем будуть 14 листопада, а за старим – 27 листопада.

Віряни, які хочуть стати на шлях обмежень у цей період, повинні розуміти зміст Різдвяного посту. Він полягає в тому, щоб отримати певний духовний досвід. У цей період прийнято відмовлятися від шкідливих звичок, сексу та веселощів, оскільки це час зосередженості та старанних молитов.

Популярні новини зараз
Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Справжній піст пов'язаний з молитвами, покаянням, прощенням образ, відмовою від злих намірів і помірністю від спокус. Головним завданням Різдвяного посту є духовне очищення. У цей час не варто не сваритися з рідними та близькими, а також захистити себе від гріховних думок та пристрастей. Вважається, що провести Різдвяний піст у молитві набагато важливіше, ніж просто відмовлятися від їжі.

Різдвяний пост, скріншот: YouTube
Різдвяний пост, скріншот: YouTube

Однією з головних страв у дні посту стає каша - вівсяна, гречана, з пшеничного крупи, рисова і не тільки. Але варять її не на молоці, тому що від продуктів тваринного походження, за винятком риби та морепродуктів, у дні посту відмовляються. Дозволяється їсти овочі, усіляку зелень, фрукти, гриби та ягоди, а також горіхи. Не зникає зі столу і хліб, природно, приготовлений за пісними рецептами. Олію можна вживати рослинну — соняшникову, оливкову, горіхову.

Окрім молитв, які щодня звершуються на Різдвяний пост, намагайтеся якнайчастіше читати Писання, зокрема уривки з Євангелія, які звучать у різні дні посту в храмах (про те, що це за історії, можна дізнатися, звернувшись до церковного календаря).

Різдво 2022, фото: вільне джерело
Різдво 2022, фото: вільне джерело

Тим, хто хоче дотримуватися Різдвяного посту згідно з церковними вченнями, потрібно знати про такі правила:

– За кілька днів до початку посту можна покаятися та отримати у батюшки благословення.

- Не можна допускати в душі злості, заздрості, зневіри. Якщо з'являються сумніви, що вдасться витримати пост до кінця, потрібно прийти до церкви за порадою.

- У цей період потрібно уникати розважальних заходів, свят та застіль. Це важливо як з духовної точки зору так і з практичної. Застілля не спокушатимуть вас різноманіттям страв.

Різдвяний стіл складається з 12 страв, за числом апостолів
Різдвяний стіл складається з 12 страв, за числом апостолів

Нагадаємо про новий церковний календар: які зимові свята українці відзначатимуть уже у листопаді.

Раніше ми повідомляли, що вихідних може побільшати: в Україні хочуть вести нове свято - День подяки Богу