23 листопада за новим церковним календарем згадують святителя Амфілохія, єпископа Іконійського.

Наші пращури дуже весело проводили цей день: вони гуляли, грали, співали, влаштовували застілля з пивом та пирогами, які готували разом. Так сильно раділи з того, що остаточно встановився санний шлях. Однак сильних веселощів, а тим більше бенкету краще не влаштовувати, оскільки зараз час Різдвяного посту.

Митрофан Воронезький, фото: Азбука віри
Митрофан Воронезький, фото: Азбука віри

Також ворожили на тих, хто вирушив на війну. Для цього випікали три булки, а одну з них вкладали хрест. Одну булочку клали на порозі, іншу – біля ікон, а третю – на лаву. Якщо булка з хрестом опинилася на порозі, то незабаром повернеться додому родич з війни, а якщо біля ікон, то ця прикмета обіцяє йому смерть.

Булочки, фото: Zira.uz
Булочки, фото: Zira.uz

Популярні новини зараз
"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Матері робили спеціальні обереги хлопцям, яких скоро збираються забрати в армію. На тканину намовляли слова: Я тебе народила, пестила і плекала, ночей недосипала, життя проживала. Я з тобою буду завжди, не станеться з моїм синком ніяка біда. Руками відведу, словами заговорю, від багнета і кулі огороджу.

Потім цю тканину слід зашити у синові речі. А коли у нього з'явиться форма, він має сам зашити оберіг у комір. У жодному разі не можна розлучатися з цим талісманом.

Також ви можете провести замовляння, щоб були гарними ваші стосунки з чоловіком. Для цього приготуйте чай і наговоріть на нього такі слова: "Я багато не прошу, тільки про лад у сім'ї молю. Щоб чисті були наші стосунки, не завдавали б один одному образ. Амінь". А чай треба дати випити чоловікові.

Чай. Фото: скрін youtube
Чай. Фото: скрін youtube

Сьогодні треба згадати загиблих воїнів. Але є ще один спосіб ворожіння на службовців армії. Зловіть павука і посадіть його у банку. Через 6 днів потрібно подивитися чи живий він. Якщо так, то і з людиною все буде гаразд. А якщо ви посадили його в горщик, і він почав плести павутиння, та ще й з гори горщика, то людина, на яку гадали, скоро додому повернеться.

Дівчата можуть поворожити на заміжжя. Потрібно в чужому саду стягнути гілочку вишні і поставити її в коморі, щоб ніхто не бачив. Якщо вона зацвіте до Різдва, то цього року дівчина вийде заміж.

Весілля, фото Знай.ua
Весілля, фото Знай.ua

Що не можна робити 23 листопада

Цього дня не можна їсти продукти тваринного походження, як і в інші дні посту. Також не злиться, стримуйте емоції та будьте доброзичливі до людей. Однак також постарайтеся уникнути недругів та недоброзичливців. Інакше ви можете спровокувати їх у конфлікт.

За народними прикметами цього дня не радять міняти місце проживання і голосно розмовляти, тим більше з'ясовувати стосунки - вважається, що так можна злякати удачу, і вона більше не повернеться.

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про новий церковний календар: які зимові свята українці відзначатимуть вже в листопаді.