У православному календарі це день вшанування великомучениці Катерини Олександрійської (за старим стилем – 7 грудня).

Інші назви свята: "Катеринин день", "Катерина Женодавиця", "Перше катання на санях".

Катерина Александрійська, фото: Ярмарка Мастеров
Катерина Александрійська, фото: Ярмарка Мастеров

На Русі особливо шанували святу Катерину жінки, оскільки вона вважалася покровителькою шлюбу та наречених, а також помічницею породіль та вагітних. Звичайно, і ви можете звернутися до неї з подібною молитвою.

За традицією в цей день наші пращури вперше за зиму катались на санчатах. До речі, сани були дуже гарними, їх фарбували у яскраві кольори, холотили, прикрашали хутром вовка та ведмедя. Найпершими їхали молодята, які одружилися восени. Дівчина виїжджала з двору, обов'язково кланялася сусідам на всі боки. А за санями молодят їхали й інші, з рідними та близькими.

Популярні новини зараз
"Йо**на ти в рот": п'яні ТЦК-кашники силоміць "упакували" волонтера і з кулаками накинулися на жінок Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Катерина Санниця, фото: Википедия
Катерина Санниця, фото: Википедия

Після повернення, батьки чоловіка клали на поріг овечий кожух низнанку, невістка обов'язково мала ступити на нього. Вважалося, що це допоможе очистити дівчину від злого ока та захистить від нечисті.

На санях влаштовували також перегони, переважно на суперечку. Багаті люди робили великі ставки. А для дітей було своє заохочення – переможця, який програв віз у гору.

У день Катерини хлопці пригашали дівчат покататися в санях, таким чином вони визнавали свою симпатію. Навколишні дивилися, хто до кого частіше в сани сідає. Так вони намагалися спрогнозувати, хто за кого вийде заміж. Іменинницям робили подарунки у вигляді санок із ляльками.

Катання на санчтах, скріншот із відео
Катання на санчтах, скріншот із відео

У святої Катерини можна попросити також допомоги у пошуку доброго чоловіка. Хлопців вона може вберегти від злісної дружини, а жінці допомогти зі щастям у сім'ї, з легкими пологами та спокійною вагітністю.

Є ще кілька цікавих прикмет цього дня. Якщо вагітній наснився кіт, то у неї народиться син, а якщо собака – буде донька. Якщо у цей день поламалися санки під час катання, то у житті відбудуться зміни. А якщо дівчина з хлопцем зіткнулися під час катання, вони скоро стануть парою. Якщо на Катерину в дівчини виллється вода, а хлопець, що йшов ззаду, вступить у калюжу від неї, між ними буде симпатія.

Закохана пара, фото з вільних джерел
Закохана пара, фото з вільних джерел

Що не можна робити 24 листопада

Постарайтеся сьогодні не засиджуватися допізна в гостях, як тільки стемніє, слід іти додому. Влаштовувати галасливі вечірки та танцювати заборонено. Також вся їжа має бути пісною, уникайте м'ясних та молочних страв і не пийте алкоголь. Також слід відмовитися від фізичної праці, збирання, прання, ремонту, рукоділля. Якщо вагітна жінка у цей день більше відпочиватиме, то і її пологи пройдуть легше. Ще не можна розпалювати багаття та каміни. Є повір'я, що тоді життя може задимитись.

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про новий церковний календар: які зимові свята українці відзначатимуть вже в листопаді.