27 листопада відзначається свято на честь одного з найбільш шанованих у православ'ї образів — ікони Пресвятої Богородиці, що називається "Знаменням".

Православна церква цього дня також вшановує пам'ять преподобного чудотворця подвижника Романа Антіохійського, який жив у V столітті. Інші назви свята: "Зимовий знак", "Роман", "Романов день", "Домочадців ден".

Ікона "Знамення", фото: Правмир
Ікона "Знамення", фото: Правмир

За традицією слід обов'язково піти до церкви і помолитися біля ікони "Знамення". Богоматір можна попросити захистити від сварок у сім'ї, від ворогів. Також вона може допомогти знайти втрачені речі. Святому Роману моляться, якщо чекає довга дорога, просять позбавити горя і нещастя. А жінки можуть попросити його допомогти позбутися безпліддя та подарувати можливість стати матір'ю.

У наших предків також існував звичай проганяти печалі та прикрощі за допомогою вітру. Потрібно стати на світанку, не вмиватися, не розчісуватися, тепло не одягатися. Потім вийти надвір і стати обличчям до вітру. Так він видує все погане. Потім треба повернутися додому, вмитися проточною водою та прочитати молитву Богоматері. Тричі перехреститеся і помітите підлогу в будинку.

Популярні новини зараз
Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Цибуля тепер – у подарунок: українські фермери масово позбавляються овочу Якщо дорожите субсидією – не ігноруйте: що треба робити, щоб залишитися з допомогою Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

Святий Роман, фото: Елицы
Святий Роман, фото: Елицы

На рибалку ходити не заборонено, але немає сенсу, адже вважається, що вся риба ховається глибше і просто не зловиться. Хоча під час посту все ж таки краще відмовитися від будь-якого полювання та риболовлі. Тому мисливці раніше ходили лише на пошуки скинутих лосиних рогів.

Якщо на знак тепло, то не можна шити, в'язати і ткати. Тоді ви зашиєте тепло та озимі в країні можуть загинути. Але можна робити різні пироги. Вважається, що запах випічки привабить тепло і затишок, а поганих думок позбавлять. Адже саме вони псують ставлення до сім'ї. Тільки подбайте, щоб пироги були пісними.

Якщо дівчина вийшла цієї осені заміж, то може помолитися біля ікони Знамення, щоб скоріше поповнилося сімейство. При цьому потрібно погладжувати живіт і уявляти, як у ньому росте дитина.

Вагітна. Фото: Youtube
Вагітна. Фото: Youtube

Є ще один старий ритуал від нещасть і прикростей. Потрібно взяти перець та посипати їм воду. Потім зробити великий ковток і сказати: "Горічі сповна сьорбнула". Під час другого ковтка, сказати ті ж слова, і на третій теж. Потім потрібно додати у воду ложку меду і пити зі словами: Воду медком посолоджу, всі біди заберу. Воду потрібно допити до кінця і тричі перехреститися, також читайте 9 разів "Отче наш".

Молитва, Бог, фото: Знай.ua
Молитва, Бог, фото: Знай.ua

Що не можна робити 27 листопада

Сьогодні не можна в'язати і шити, особливо якщо день теплий. Інакше ви можете зашити тепло у будинку. Також не слід впускати в будинок старих, бідних та немічних. Є повір'я, що тоді відразу після їхнього приходу почнуться бідність та хвороби.

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про новий церковний календар: які зимові свята українці відзначатимуть вже в листопаді.