У православному календарі це день вшанування пам'яті мученика Парамона Віфінського.

Інші назви свята: "Парамон", "Парамонов день", "Зірник". За новоюліанським календарем Парамонов день припадав на кінець листопада і по ньому гадали про погоду в грудні.

Мученик Парамон, фото: Чистый интернет
Мученик Парамон, фото: Чистый интернет

За традиціями наші предки з самого ранку прибирали сніг із дахів мітлами чи віниками. А ось лопату не використовували, щоб дах не продирявився. Якщо у вас на даху сніг, можете зайнятися цією справою, проте зараз погода занадто тепла для таких кучугур.

Було повір'я, що зима приходить сьогодні до людей і вбирається у ведмежу шкуру. Вона ходить вулицями, стукає у вікна і димарі, тупцює по дахах, будить лінивих господинь. Але якраз лінуватися цього дня не можна, приготуйте з самого ранку гарячий сніданок і нагодуйте їм сім'ю. Це дасть достатньо сили на весь день.

Популярні новини зараз
Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Сніданок. Фото Freepik
Сніданок. Фото Freepik

Чоловікам теж не варто довго валятися, бо якщо Зима загляне до вас у вікно, а ви спите, то може наслати на вас застуду, пропасницю або просто заморозити всіх. Так що краще займіться хоч якоюсь справою, якщо немає роботи. У будинку завжди є щось, чому потрібна чоловіча рука.

Якщо у вас є кури, то слід їх нагодувати цього дня грекою з правого рукава. Тоді вони добре нестимуться і виростуть здоровими. Перед цим потрібно тричі прочитати "Отче наш", курник переступити лівою ногою і перехрестити курей. Важливо, щоб це була саме жінка, і щоб її настрій був хорошим. Бо такий ритуал не вийде.

Курка, фото: Российская газета
Курка, фото: Российская газета

Щоб лазня стояла довго, а в сім'ї всі були здоровими, то потрібно в західну стінку лазні в її нижню колоду вбити цвях. Правши повинні робити це лівою рукою, а шульги – правою. За будівлі та будинок селяни дуже переживали, щоб їх не затопило, щоб не зруйнувалися від часу, бо таке господарство часто передавалося з покоління в покоління.

І останнє, що варто зробити цього дня. Постарайтеся запозичити щось у сусідів. Найкраще, щоб це була їжа. Тоді весь рік буде вдалим, а в сім'ї ніхто не голодуватиме.

Їжа. Фото: скрін youtube
Їжа. Фото: скрін youtube

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися, кривдити людей та тварин;
  • відмовляти у допомозі прохачому;
  • порушувати правила посту;
  • пускати гроші на вітер.

За народними прикметами в цей день не слід робити прибирання та виносити сміття – щоб не винести з дому благополуччя та удачу. Також не можна ділитися своїми планами, розкажеш – можеш забути про них назавжди. День несприятливий для переїзду.

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про новий церковний календар: які зимові свята українці відзначатимуть вже в листопаді.