У цей день відзначається пам'ять пророка Авакума - восьмого з дванадцяти малих пророків.

На Русі у святого просили міцний сон для дітей та відігнати нічниць від хати. Люди читали змови та проводили різні обряди, щоб дітей не мучило безсоння. Ще каталися на саморобних санчатах із двох дощок, политих водою, та заморожених.

І звичайно ж спостерігали за природними прикметами, щоб дізнатися про погоду та багатство врожаю наступного року.

Цього дня був особливий обряд. Його треба було проводити таємно та ввечері. Запрошували знахарку, вона брала дитину і несла її до курника. Тут 3 рази обмивала дитину водою і говорила: "Кури білі, кури рябі, кури жовті, кури строкаті, кури чорні, візьміть свої нічниці, а немовляті дайте добре здоров'я та сон. a> Потім знахарці потрібно було три рази сплюнути і одягнути дитину в чистий одяг.

Популярні новини зараз
Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

У народі вірили, що так дитина не буде ні дратівливою, ні плаксивою. Адже це все викликається злими істотами, яких людина не бачить. Їх можна лише заговорити, передати, відкричати чи викурити. Але спочатку важливо було знайти причину крику та безсоння. Можливо дитину хтось наврочив.

Що не можна робити 2 грудня

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися та лаятися;
  • підвищувати голос на дітей;
  • розважатися та шуміти, влаштовувати пишні застілля, порушувати правила посту;
  • робити ремонт.

За народними прикметами цього дня не варто починати нові справи, будувати плани і вирушати в дорогу - будь-яке починання може обернутися неприємностями.

Зелений автобус в Миколаєві, скріншот: YouTube
Зелений автобус в Миколаєві, скріншот: YouTube

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви до Господа, які має знати кожна мама: діти будуть захищені та щасливі.