3 грудня за народним та православним церковними календарями вшановують пам'ять преподобного Іоанна Мовчальника, єпископа Колонійського.

Примітно, що прізвисько "Мовчальник" святий отримав за безмовність, яку зберігав понад 40 років. З дитинства він вивчав церковні писання і вирішив присвятити своє життя молитвам та самоті. Після смерті батьків, Іван на гроші зі спадщини збудував церкву і переїхав туди з іншими ченцями.

У давнину на Івана (Іоанна) Молчальника було прийнято якнайменше говорити і навіть писати. Взагалі слова без зайвої потреби у цей день намагалися не вживати. Вважалося, що той, хто на Івана мовчить, наступного року красномовний буде. У останньому цей день не відрізняється від інших. З ранку віруючі тихо стояли перед іконою Іоанна Молчальника, молилися та осмислювали свої вчинки.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця "Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Автівки примусово вилучатимуть і продаватимуть з аукціону: в пастку потраплять тисячі українців Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

У народі знали, що мовчання у цей день не лише позбавить негараздів, а й приверне до людини удачу. "Іван мовчить, добра чутка справа вирощує", – говорили наші предки. Селяни також вірили, що нечисть у цей день може вкрасти голос, тож намагалися лягати спати раніше.

Що не можна робити 3 грудня

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, особливо з близькими - сварки триватимуть весь рік;
  • давати обіцянки;
  • відмовляти у допомозі та милостині.

Одна із заборон цього дня – не можна багато говорити, навіть молитися краще не вголос, а "про себе".

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви до Господа, які має знати кожна мама: діти будуть захищені та щасливі.