У церковному календарі це день вшанування пам'яті преподобного Сави Освяченого. Інші назви свята: "Сава", "Савин день", "Сава із салом".

За народними повір'ями у цей день ні за які роботи не бралися, бо все могло піти прахом.

Святий Савва, фото: Азбука веры
Святий Савва, фото: Азбука веры

Не можна сьогодні сваритися та працювати. По-перше, щоб не образити святого, а по-друге, через повір'я. Згідно з ним, цього дня на вулицю виходить високий старий із сивою бородою. Він створює на шибках візерунки. Якщо він тупотить, то ліс одразу починає шуміти, а якщо кричить – починає йти сніг. Зустріч з ним може бути дуже небезпечною, оскільки він заманює людей у ​​ліс та заморожує до смерті.

Свята 18 грудня, фото: bestiary.us
Свята 18 грудня, фото: bestiary.us

Популярні новини зараз
Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Тому й сиділи весь день удома і навіть спати лягали раніше, щоб навіть у вікні його не побачити. А ось, що треба зробити, то це помолитися і провести богоугодні бесіди, щоб порадувати святого Саву в його день.

Також Саву називали Сальником, тому що він спочатку напускає мороз, а потім різко підвищує температуру. Так він солив сніг. Щоб його привітати наші пращури наливали невеликі калюжі води, щоби він спочатку її заморозив, а потім відтавав.

Дівчата починали вишивати рушники для наречених. Чим швидше це вдасться зробити, тим швидше вона і заміж вийде. Тканину отримували від матері, а вона своєю чергою спеціально пряла її для такого рушника.

Наречена, скріншот: YouTube
Наречена, скріншот: YouTube

Можна провести змову, щоб бути красивою. Для цього жінці потрібно підвестися раніше і зібрати свіжий нетоптаний сніг із двору. Далі його заносять у будинок кладуть у ємність і кажуть: По снігу Сава ходив, мені красу приносив. Щоб були щічки рум'яні, а губки яскраво-червоні, щоб коса була густа, а фігура лита». Потім треба почекати, поки сніг стане водою і вмивається нею. Також талою водою збризкують все тіло від верхівки до п'ят. Втертися потрібно новим білим рушником, який потім слід покласти під подушку і спати на ньому три ночі. І в кінці потрібно цей рушник сховати в затишне місце.

Махрові рушники. Фото: скрін youtube
Махрові рушники. Фото: скрін youtube

Що не можна робити 5 грудня

Важко працювати цього дня не варто.

День давно вважається нещасливим для подорожей і поїздок. Через хуртовин і снігопаду був високий шанс заблукати, застрягти в снігу або травмуватися.

Не можна цього дня брати участь у конфліктах людям, які перебувають у дорозі або планують поїздку, інакше подорож буде проблемною.

Не варто 5 грудня сумувати, згадувати старі образи, заздрити та бажати зла іншим людям, оскільки негативні думки можуть втілитись у життя.

Не можна цього дня стелити гостям ліжко на подружньому ліжку, інакше між чоловіками та дружиною настане розлад.

Пара в ліжку, фото freepik
Пара в ліжку, фото freepik

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви до Господа, які має знати кожна мама: діти будуть захищені та щасливі.