Вчені з Квінслендського університету в Австралії вирішили з'ясувати, чи правда, що кошатники божеволіють частіше, ніж люди, які не тримають вдома цих вихованців? Для власників пухнастих котиків є погані новини. Результати дослідження виявилися буквально шокуючими.

Вчені більше не сумніваються: ті, хто заводять кішку, наражають себе на справжню небезпеку, оскільки є частка ймовірності отримати разом з пухнастим хвостиком ще й серйозний діагноз. Про це пише DailyMail.

Причому в зоні ризику насамперед не люди середнього чи старшого віку. Ризикують більше за інших ті любителі кішок, кому ще не виповнилося 25 років. У них ймовірність розвитку шизофренії зростає вдвічі!

Котик. Фото Freepik
Котик. Фото Freepik

Але як пов'язані вихованці і цей серйозний психічний розлад? Експерти схильні вважати, що зв'язок викликаний паразитом, який живе в організмах наших братів менших — Toxoplasma gondii (він же T. gondii).

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки За таке влітку ще не платили: сюрпризи в платіжках дедалі незвичніші
Показати ще

Укус кішки, яка має такий паразит, може стати фатальним для людини. T. gondii "пробирається" в нервову систему та змінює особистість, «граючи» з нейротрансмітерами. Результат: психотичні симптоми, психічні розлади. Так, шизофренія.

Вчені уточнюють: побоюватися треба саме укусу. Можна прожити з кішкою пліч-о-пліч роками, і нічого не станеться. Але якщо заражена T. gondii особина раптом вчепиться у вас зубами – погано.

Це підтверджує опитувальник, який охопив близько 350 студентів. Автори цього дослідження вирахували, що високі показники за шкалою шизотипії належать групі «піддослідних», кого колись кусали коти.

Котик. Фото Freepik
Котик. Фото Freepik

Довідка: шизофренія - хронічний і тяжкий психічний розлад, що впливає на думки, почуття та поведінку хворого. Пацієнти втрачають зв'язок із реальністю.

Порятунок

Щоб унеможливити зараження від власного кота, потрібно виконувати елементарні правила. Перше та найголовніше: стежити за гігієною. Тобто міняти пушистику лоток. І не просто міняти, а й ретельно мити. Зі спеціальними дезінфікуючими засобами. Але робити це має член сім'ї, чий імунітет не ослаблений. Інакше підхопити інфекцію можна і не чекаючи укусу.

Самого кота потрібно водити на прийом до ветеринара регулярно. Особливо якщо кіт самостійно гуляє на вулиці. У такому разі він також може заразитися, наприклад, з'ївши дику мишу. А гризуни, як відомо, перші переносники всілякої зарази.

Нагадаємо, коти та самотність: на скільки можна залишати улюбленця самого будинку без шкоди для нього.

Раніше повідомлялося, давитесь самі цією ковбасою: 10 продуктів, які котикам краще не давати.

Також, не тільки грошове дерево: які кімнатні рослини безпечні для собачок та кішечок.