У церковному календарі це день вшанування пам'яті святої мучениці Анфіси Римської, яка жила в 5 столітті та преподобного Патапія, який жив у 4 столітті.

У народі Анфісу прозвали Рукодельницею, тому що в цей день усім дівчатам належало займатися рукоділлям. Інші назви свята: "Анфіса", "Анфісин день", "Потап", "Патапій".

Анфіса Римська, фото: bodspirit
Анфіса Римська, фото: bodspirit

На Русі у цей день найголовнішим заняттям було рукоділля. Якраз було багато снігу, який відбивав світло і можна було працювати без свічки до темряви. Дівчата так багато рукоділкували, щоб приготувати собі посаг, а жінки шили вбрання та рушники для сім'ї.

Вважається, що все, що сьогодні вишиєте, матиме чудодійну силу. Тому слід не просто вишивати малюнок, а вкладати орнаментами та візерунками глибокий зміст. Наприклад, птахи та звірі оберігають від злого слова та погляду. На дитячих речах наносять візерунки у вигляді розеток, це очисні та охоронні символи.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Вірять також, що у цей день сильно активізується погань, тому не можна вишивати у когось на очах. Найкраще зробити це на самоті. Але якщо такої можливості немає, то потрібно обв'язати руку зеленою шовковою ниткою, яка захистить від пристріту через укол голки. Якщо ви все ж таки вкололися, а потім ще почали гикати чи позіхати, то потрібно тричі перехреститися і пошепки або про себе прочитати "Отче наш".

Вишиванка, фото: 2kolyory
Вишиванка, фото: 2kolyory

Захисні малюнки наносять на всі отвори в одязі: рукави, поділ, комір та пояс. Роблять це, щоб біси не проникли в тіло. Ромб допоможе у плодючості, кучерява рослина принесе сімейне щастя, а нитки червоного та білого кольору є символами крові, чистоти та невинності.

Є одне дуже цікаве повір'я. Якщо ваша нитка часто рветься, то в кімнаті оселилася нечисть. Прочитайте молитву Богородиці тричі та попросіть захистити від негативу. Потім відчиніть двері, щоб нечисть вийшла і потім щільно зачиніть її.

Пресвята Богородиця
Пресвята Богородиця

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • поганословити - до хвороб і безгрошів'я;
  • відмовляти у допомозі та скупитися - до фінансових проблем;
  • голосно сміятися та веселитися.

За народними повір'ями, цього дня не слід ходити в рваних речах - весь рік так проходиш, а також вважалося поганою прикметою не завершити важливу справу до цього дня.

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви до Господа, які має знати кожна мама: діти будуть захищені та щасливі.