У неділю, 10 грудня, за народним та церковним календарями відзначається День Міни (за старим стилем – 23 грудня).

Це дата вшанування православними віруючими пам'яті святих мучеників Міни Красномовного, Євграфа та Єрмогена.

святий Міна

Міна служив воєводою в імператора Максиміліана на початку IV ст. З церковних переказів відомо, що він був добре освіченим і мав дар красномовства, але, на відміну від своїх побратимів, таємно сповідував віру в Бога. Коли в Олександрії між християнами та язичниками почалася війна, імператор послав туди Міну для вирішення справи. Той заспокоїв громадян, але згодом сам став публічно проповідувати християнство.

Коли імператор дізнався про це, то послав єпарха Єрмогена, щоб той учинив суд над Міною та іншими християнами. Під час суду Єрмоген сам прозрів і прийняв від Міни хрещення.

Популярні новини зараз
Готуємо теплі шкарпетки та кофти: синоптики попередили українців про похолодання після Великодня Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

Максиміліан не міг повірити у те, що відбувається, і вирішив сам стратити колишній воєводу та єпарх. Правитель прибув Олександрію і піддав віруючих християн болісних тортур і катуванням, але не зміг зламати їх віру. Під час тортур один із язичників Євграф увірував у Господа Бога і почав славити його ім'я. Розгніваний імператор убив Євграфа і наказав катам обезголовити Міну та Єрмогена в один день.

Цього дня моляться мученикові Міні про зцілення при хворобах очей. Існує повір'я, що цей святий мав дар чудотворення і лікував людей з поганим зором. При цьому в народі знали, що Міна не тільки дає очам фізичне здоров'я, а й прибирає з них пелену, яка заважає відрізняти добро від зла, а правду від брехні.

Таке повір'я пов'язане також з тим, що з дня святого Міни день починає прибувати - поки що непомітно, але вірно. "Зі святого Міни — темрява нас повз", – говорили селяни з цього приводу. Також наші предки додавали, пам'ятаючи про здібності святого зцілювати очні хвороби: зі святого Міни - з очей пелена.

Крім того, на Міну традиційно дівчата та жінки вимовляли змову від півночі — нечистої сили, яка заважає дітям спати.

Що не можна робити 10 грудня

Цього дня категорично не можна сваритися, лаятись матом, ображати когось, розповідати чужі секрети, довірятися малознайомим людям. Все сказане 10 грудня має величезну вагу.

Не можна робити необдумані покупки сьогодні, і взагалі ставитись до грошей легковажно.

Не варто цього дня лицемірити, лестити, намагатися догодити комусь і брати на себе чужу відповідальність, інакше весь наступний рік проживатимете не своє життя.

Невдалий день для риболовлі.

Зимова рибалка, фото: скріншот з відео
Зимова рибалка, фото: скріншот з відео

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви до Господа, які має знати кожна мама: діти будуть захищені та щасливі.