У церковному календарі це день вшанування пам'яті преподобного Никона Печерського (ігумена Києво-Печерської лаври) та преподобного Данила Стовпника (подвижника).

Інші назви свята: "Нікон", "Нікон Сухий Печерський", "Данило", "Данила та Лука".

Свята 24 грудня, фото: Азбука веры
Свята 24 грудня, фото: Азбука веры

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода літає, то зима буде холодною. Також обов'язково треба піти до храму, простояти всю службу та попросити у святої допомоги. Йому моляться, щоб відігнав нечисть у вигляді сильної завірюхи. А коли повернетеся додому, покладіть сокиру біля вхідних дверей вістрям до неї. Тоді демони, якщо залетять до вас погрітися, не зможуть пройти та нашкодити.

Хуртовина, фото: UTV
Хуртовина, фото: UTV

Популярні новини зараз
Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот
Показати ще

Вдень не варто нікуди виходити, якщо не потрібно. Та й спати потрібно лягти раніше, тому що на вулиці темні створіння можуть схопити вас і більше не відпустити. Так людина й може померти. А погань літає на білих мітлах, краде з дому віники і потім ними піднімає страшні завірюхи. Тому потрібно сховати віник і мітлу в шафу і навіть прив'язати до чогось важкого. Лише вранці можна повертати їх на місце, а перед цим треба тричі перехрестити.

Ще є прикмета, що якщо у вас розбився горщик із кашею на Нікона, то значить у нечистої сили все-таки вдалося прорватися у ваш будинок і можуть початися нещастя. Тому потрібно знешкодити духів якнайшвидше. Захистить від них Домовик. Але його треба погодувати. Йому ставлять горщик із кашею у темний кут, а вранці черепки треба закопати, а саму кашу віддати птахам.

Потім приготуйте кашу, переперчіть та пересоліть її. Кожному члену сім'ї необхідно з'їсти по одній ложці. Це зміцнити стосунки у сім'ї.

родина
родина

Якщо людину почало сильно лихоманити, то за повір'ям треба взяти золу з печі, вийти з дому і піти на перехрестя. До вітру стають спиною і говорять: "Пічна зола, лети, лихоманку забери". Попелу треба кинути, повернутися додому, лягти біля печі або в будь-якому теплому місці і ні з ким не розмовляти. Зранку хвороби вже не буде.

Що не можна робити 11 грудня

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • поганословити, лаятися чи сваритися;
  • займатися домашніми справами після заходу сонця;
  • ходити на полювання і риболовлю;
  • виносити щось із дому і щось позичати.

По народним прикметам у цей день не слід ходити у старих нестираних речах – вважається, що тоді можна зіпсувати собі весь наступний рік.

Не забувайте, що продовжується Різдвяний піст, тому треба пам'ятати і його заборони, в тому числі і в їжі.

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви до Господа, які має знати кожна мама: діти будуть захищені та щасливі.