"Хвороба оленів-зомбі" звучить як назва фантастичного фільму. Однак це реальне захворювання.

Хронічна виснажлива хвороба (ХВХ) вражає оленів, лосів та північних оленів у більш ніж 30 штатах США, канадських провінціях та європейських країнах, включаючи Норвегію, Фінляндію та Швецію. Про це повідомляє USA Today.

Олень, скріншот: Youtube
Олень, скріншот: Youtube

Нещодавно хворобу виявили навіть у дворічного оленя у Кентуккі. ХВХ вражає мозок та спинний мозок тварин, викликаючи серйозні проблеми зі здоров'ям. Вона загрожує як диким, і домашнім оленям на фермах. Щоправда, велика рогата худоба та інші домашні тварини у безпеці.

Перший документований випадок ХВХ стався ще 1967 року в Колорадо. З цього часу хвороба постійно поширюється територією Північної Америки і потрапляє до Європи. Поки що зараження людей не зафіксовано, але вчені уважно стежать за можливою зміною видів-носіїв.

Популярні новини зараз
Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Звідки ж пішло медійне прізвисько "хвороба зомбі-оленів"? Через симптоми, характерні для зомбі з фільмів жахів. Заражені олені різко втрачають вагу, погано пересуваються, втрачають страх людей. Причиною є ураження мозку аномальними білками – пріонами.

Для тварин це вкрай болісний та виснажливий стан. У важких випадках доводиться проводити вибракування, щоб зупинити поширення хвороби. Так, у Вісконсіні знищили понад 300 оленів із однієї ферми.

Олень, скріншот: Youtube
Олень, скріншот: Youtube

Хоча ХВХ поки що не загрожує безпосередньо людям, вона становить серйозну проблему для полювання, управління популяціями диких тварин та збереження екосистем. Продовжуються дослідження механізмів поширення хвороби та методів боротьби з нею.

Нагадаємо, "очні яблука моряків" лякають усіх, хто опиняється у відкритому морі - чому їх не можна чіпати

Як повідомляв "Знай.uа", дівчина набила тату з гарним словом арабською - але переклад змушує "плакати"

Знай.uа писав, стюардеса вилетіла за борт: що сталося під час однієї з найнебезпечніших авіакатастроф