У церковному календарі це день пам'яті Прокопія (у світі Прокопія Максимовича Плушкова) — юродивого християнського святого.

Інші назви свята: "Півкорм", "Петра", "Петро-напівкорм", "Прокофій", "Уляна". На Русі селяни Прокоп'єв день називали Полукормом, оскільки до цього дня витрачалася половина корму, заготовленого на зиму для худоби.

Свята 3 січня, фото: vcci.ru
Свята 3 січня, фото: vcci.ru

Наші пращури традиційно готувалися до Різдва і діставали запаси. Вдома потрібно обов'язково провести генеральне прибирання, залазячи у найдальші куточки. Саме трохи часу до свята. А господарі прислухалися до засіків: якщо чути гудіння – літо буде недобрим, а якщо тихо – весь рік буде врожайним.

Зерно треба було перевірити, чи не гниє воно і чи не поїли його миші. Від них робили різні обереги, наприклад, поверх запасів потрібно було покласти хрест-навхрест дві скіпки і прочитати «Отче наш».

Популярні новини зараз
Зима буде без світла: тривожний прогноз Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації
Показати ще

Дівчатам, які ще не вийшли заміж, не можна виходити з дому. Вранці їм потрібно обов'язково підмести дім. Є прикмета, за якою вважається, що більше буде знайдено зерен, то вдалим буде й рік для неї. З цих зерен раніше робили борошно, а потім густий кисіль чи пісні млинці. Цю їжу треба було з'їсти на самоті, а під час усього ритуалу треба мовчати, щоб не пропустити, коли прийде щастя.

Свята 3 січня, фото: polaris
Свята 3 січня, фото: polaris

Є ще одне повір'я, що цього дня сновидіння віщі. Якщо вам наснився птах, чекайте успіху у справах. Якщо побачили їжу – будете у боргах; вино пили із задоволенням – до флірту; обіймалися - розлучитеся з близькими; наснилася кров – приїдуть далекі родичі. А якщо ви побачили мило, будьте обережні, це дуже поганий знак, який віщує смерть.

Наші пращури вірили, що якщо на 21 грудня вагітній насниться чорна кішка, то тоді вона народить чаклуна або відьму. Щоб уникнути цього, їй потрібно самого ранку піти в храм і біля ікони Богоматері попросити врятувати від прокази злих духів. Коли вона повернеться додому, то не можна розмовляти до полудня, а весь день вагітній заборонено будь-що виносити з дому або віддавати що-небудь.

Вагітна. Фото: Youtube
Вагітна. Фото: Youtube

Що не можна робити 21 грудня

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, лихословити, порушувати правила посту;
  • відмовляти у допомозі;
  • ткати, прясти та користуватися в роботі гострими предметами;
  • скупитися.

Триває Різдвяний піст, з 18 по 24 грудня - найсуворіший тиждень, тому потрібно утримуватися не тільки у вживанні спиртного та скоромної їжі, але і у розвагах. Тим, хто постить, у цей день можна їсти гарячу їжу без олії.

Вважається поганою прикметою не завершити важливу справу до цього дня, наприклад, не віддати борг. Також 21 грудня не можна нікому бажати щастя, бо все складеться навпаки – таке побажання призведе до бід.

Різдвяний піст, фото з вільних джерел
Різдвяний піст, фото з вільних джерел

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви до Господа, які має знати кожна мама: діти будуть захищені та щасливі.