У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті святого Феодула та з ним ще 9 мучеників.

Інші назви свята:

  • "Феодул",
  • "Федул",
  • "Туциндан".

Святий Феодул жив у Фессалоніках у 3-му столітті, був читцем і служив у церкві. Одної ночі уві сні він побачив у руці предмет, а коли прокинувся, то побачив, що то був перстень із хрестом. За допомогою його сили Феодул багатьох звернув у справжню віру, допоміг багатьом хворим, зцілюючи важкі недуги. Але коли почалися переслідування християн, Феодула теж схопили та представили перед судом. Ніщо не змогло умовити його зректися Христа. У результаті він помер мученицькою смертю.

Наші пращури помітили, що в цей день наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно - зима. Гарні господарі виявляли особливу турботу – давали більше корму, упорядковували хлів і пташник.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

На Феодула худобі пекли спеціальні коржики, щоб тварини добре пережили зиму. Коржики робилися з висівок, а щоб нечисть не залишила свій слід на них, загортали в рушник і не залишали без нагляду, щоб та сама нечисть не вкрала коржики.

Коржики ще теплими відразу ж несли в хлів і годували ними худобу, не втрачаючи ні крихти. Курам давали зерно, яке постояло під пічним вогнем на шістці. Жінки обтикали стійло соломою, а ясла обсипали листям будяка. Це мало відігнати нечисту силу.

У цей час сняться пророчі сни. Муха або її дзижчання обіцяють конфлікти на роботі, кров і м'ясо - додавання сімейства, бруд і безладдя означають тривалі неприємності, а школа, вчитель або канцелярія - гіркий досвід.

На Федула треба читати Святе Письмо і молитися Богородиці. Також саме з цього дня треба постаратися доробити всі справи до Різдва. Бажано цього дня зробити якнайбільше добра для близьких та оточуючих людей.

Різдво
Різдво

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • сперечатися, лаятися, збирати плітки;
  • кривдити тварин;
  • відмовляти у допомозі;
  • веселитися та порушувати інші правила посту.

Триває Різдвяний піст, з 18 по 24 грудня - найсуворіший тиждень, тому потрібно утримуватися не тільки у вживанні спиртного та швидкої їжі, але і в розвагах.

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви до Господа, які має знати кожна мама: діти будуть захищені та щасливі.