У неділю, 24 грудня, православні українці відзначають Різдвяний святвечір, який завершує 40-денний Різдвяний (Пилипов) піст.

Цього дня проводяться головні приготування до православного Різдва (25 грудня). Докладно про історію та традиції читайте у нашій статті.

Різдво, кадр з відео
Різдво, кадр з відео

У Різдвяний святвечір православні зобов'язані відвідати богослужіння у церкві. З ранку господині прибирають у будинку, після чого приступають до приготування святкової вечері. Як відомо, до столу подають 12 пісних страв.

Іноді приділяють увагу оформленню різдвяного столу. Хазяйки застилають його новою скатертиною, під яку кладуть пучок сіна – символ ясел. По кутках столу розміщують грошові купюри та зубчики часнику, які символізують здоров'я та добробут у сім'ї. У центрі розміщують свічки та ялинові гілки.

Популярні новини зараз
Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Традиційно трапеза починається з молитви, де прославляється Христос. Насамперед скуштують кутю, після чого приступають до всіх страв на столі.

Існує цікавий звичай: напередодні Різдва молодь прикрашає обличчя, одягає національні костюми, ходить додому та співає колядки. Важливим атрибутом такої дії є Віфлеємська зірка, в центр якої має бути ікона. В обрядових піснях прийнято прославляти Христа. Колядників завжди обдаровують цукерками, випічкою чи грошима.

У Святвечір слід попросити прощення у людей, яких образили, а також пробачити всіх своїх ворогів.

Варто зазначити, що 24 грудня 2023 року – це найсуворіший день 40-денного Різдвяного посту. Православним віруючим дозволяється пити лише воду. За трапезу можна приймати після сходження на небі першої зірки.

Увечері напередодні Різдва забороняється працювати. Крім того, у це свято не рекомендується сваритися та з'ясовувати стосунки з близькими людьми. Також не дозволяється їсти до появи на небі першої зірки. Цього дня скупитися категорично заборонено.

Нагадаємо про обов'язкові ритуали на Різдво, які забезпечать вас грошима: що потрібно зробити вже 25 грудня .

Раніше ми повідомляли про 12 обов'язкових страв на Святвечір, 24 грудня: що потрібно поставити на стіл віруючим українцям, окрім куті.