28 грудня (10 січня за старим стилем) - день пам'яті 20 тисяч мучеників, спалених у церкві в Нікомідії.

У наших пращурів цей день був початком М'ясоїда - довгого періоду, коли християнам можна їсти м'ясо. М'ясо не їли раніше не лише через релігійні заборони, але й просто не прийнято було на початку січня різати забивати худобу. А зараз з'являлося безліч м'ясних смаколиків, і насамперед свинина. У народі говорили: "М'ясне — в м'ясоїд, але пісному — своєю чергою".

А значить на свята та урочистості вже можна було накривати ситний стіл із м'ясними стравами. Цим вміло користувалися та починали пору весіль. А цей період довгий – до Масляної.

Також цей день називався Домочадцевим, бо всією сім'єю спочатку працювали вдома, а потім сідали разом за стіл. Дуже важливо було згадати, наскільки важливою є згода в сім'ї для будь-якої людини. Люди говорили: "Коли в сім'ї лад, то і справа робиться, і достаток народиться".

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

Дівчата та хлопці збиралися разом, розповідали казки, співали, ворожили. Молодь придивлялася один до одного, оскільки починався сезон весіль. А старше покоління славили. Матері та батькові треба сісти на чолі столу, їм кажуть гарні слова, дарують подарунки. Зазвичай для матері варто підготувати хустку, а батькові – теплі шкарпетки. Ну і звичайно ж тривали святкові колядки та гуляння.

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися і сваритися, особливо з рідними та близькими;
  • відмовляти у допомозі людям старшого віку;
  • займатися рукоділлям.

За народними прикметами жінкам у цей день також не слід займатися випічкою та возитися з тестом, а також не варто позичати гроші. Вважається, що в цей час не можна відкривати вікна – через них можуть "піти" щастя та благополуччя.

Вікно на провітрюванні, скріншот: YouTube
Вікно на провітрюванні, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що після цих слів ви будете під надійним захистом Господа: маловідома молитва, яку стоїть знати.

Раніше ми повідомляли, що часу залишилося зовсім мало: коли потрібно вбирати ялинку у 2023 році, думка психологів.