Багато хто міг забути зі шкільних уроків, що максимальна швидкість обертання нашій планеті на екваторі становить приблизно 464 м/с.

Ніколи більшість напевно і не замислювалася над тим, що б сталося з нами, якби раптом сталася повна зупинка Землі. Як виявилося, раптово ми зірвалися б з місця на швидкості кілька тисяч км/год. Про це повідомляє Business Insider.

Парад планет, скріншот: YouTube
Парад планет, скріншот: YouTube

Донент кафедри наук про Землю та навколишнє середовище в Колгейтському університеті - Джозеф Леві - нагадав про перший закон інерції Ньютона. Він зазначив, що ми не зможемо вижити ні у воді, ні на суші від сили удару через величезну швидкість (1700 км/год).

В той же час Леві каже, що раптову зупинку Землі навряд чи варто очікувати:"У природних системах насправді нічого не зупиняється раптово".

Популярні новини зараз
Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю
Показати ще

А що, якби йшлося про поступове уповільнення – протягом кількох днів чи тижнів, то це все одно завдало б чимало проблем. Половина планети півроку не бачила б денного світла.

Планета Земля. Фото: Youtube
Планета Земля. Фото: Youtube

Така ситуація матиме руйнівні наслідки для довкілля та клімату. Але навряд чи Місяць колись повністю зупинить Землю, оскільки вона значно більша за неї і має набагато більший кутовий момент.

Хоча теоретично людство могло б використовувати планету як гігантське джерело енергії та уповільнювати її обертання.

"Якщо використовувати обертовий імпульс планети для задоволення всіх потреб людини в енергії, все одно знадобиться приблизно 1 мільйон років, щоб уповільнити її до повної зупинки", - додає він.

Нагадаємо, жінка раптово померла, а її чоловік взяв у руки лопату: нагадують 6 тисяч дубів

Як повідомляв "Знай.uа",що буде, якщо зробити в Землі наскрізну "дірку" - вчені знайшли відповідь

Знай.uа писав, головні болі під час магнітних бур - вигадка? Лікар пояснив, чи є у нас зв'язок з космосом