Православна церква цього дня вшановує пам'ять 14 тисяч немовлят, убитих у Віфлеємі за царя Ірода. А у народі 29 грудня - четвертий день різдвяних свят і цілком підпорядкований різдвяному періоду.

Інші назви дня: "Страшний день", "Страшний вечір", "Мученики 14 000 немовлят", "Фаддей, Марк, Іоанн".

Свята 11 січня, фото: Азбука веры
Свята 11 січня, фото: Азбука веры

Цей день вважали страшним, бо надто багато нечисті вешталося вулицями. Намагалися ні вдень, ні особливо вночі не виходити надвір, щоб нечиста сила не забрала собі. Дітям розповідали страшні казки, різні історії та загадки увечері. А найстрашніші розповіді були про потойбіччя, потім про тварин і наприкінці вже розповідали про пригоди. Так батьки дбали про дітей і заразом захищали їх від зла.

Свята 11 січня, фото: salik.biz
Свята 11 січня, фото: salik.biz

Популярні новини зараз
На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці
Показати ще

Молодь збиралася разом, щоб провести час із піснями, танцями та ворожіннями. Найчастіше саме цього дня утворювалися щасливі пари. Адже злі сили найбільше бояться кохання, сміху, радості та дружби. Тому постарайтеся провести цей день якомога веселіше та доброзичливіше.

Немовлята найменш захищені від нечисті. Потрібно покласти в ліжечко дитини талісман у вигляді хлібного краю, рибної або свинячої кісточки, які схожі на монетку, або квітка будяка.

Проводять сьогодні обряди, змови та ритуали. Щоб жити у багатстві, зберіть луску від риби, яку готували до свята, у папір, а ввечері розкладіть її на сім купок. Нагору кожної купки покладіть по 5 копійок і накрийте все новою білою хусткою. На них скажіть: «Були ви захисницею риби від усіх хвороб та ворогів, а тепер ви друзі п'ятаків. Ви їх полюбите та від розтрати захистите. Друзів їхніх старших до них закличте, і до мене в кишені кладіть. Моє слово – закон». Потім покладіть все на підвіконня, а вранці приберіть луску. Самі копійки складіть у оксамитовий мішечок червоного кольору. Луску слід закопати в горщику з квіткою, а монетки повинні три дні лежати в потайному місці. Їх потрібно повністю витратити на якусь їжу.

Шкідлива їжа. Фото: скрін youtube
Шкідлива їжа. Фото: скрін youtube

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • поганословити, лаятися;
  • скаржитися на долю;
  • відмовляти у милостині;
  • брати участь у будь-яких конфліктах.

За народними прикметами, не слід у цей день залишати дітей без нагляду, щоби ніхто не нашкодив їм, і пускати в будинок малознайомих людей - у їхньому вигляді може бути нечиста.

Нагадаємо, що після цих слів ви будете під надійним захистом Господа: маловідома молитва, яку стоїть знати.

Раніше ми повідомляли, що часу залишилося зовсім мало: коли потрібно вбирати ялинку у 2023 році, думка психологів.