2 січня за новим церковним календарем православні згадують святогопапу Римського Сильвестра. У народному календарі Сильвестрів день.

Є також легенда, що саме цього дня чорний семирічний півень несе яйце у ​​гній. Це яйце потім висиджує жаба, та якщо з нього народжується страшне створення Василиск. Люди дуже боялися його, тому різали чорних півнів та віддавали їх тваринам. Так що свято називали не лише на честь святого, а й "Святом куреня" та "Куриним святом".

Свята 15 січня, фото: Древнерусский словарь
Свята 15 січня, фото: Древнерусский словарь

Найстаршій жінці в сім'ї слід у цей день обкурити будинок смолою та дев'ятисилою. Тоді ніяка погань не зможе залетіти і нашкодити вам. Пройтися з димом слід по всіх кутках і читати «Отче наш» щоразу, коли підійдете до чергового кута.

Дітям прийнято дарувати глиняних півників – свисток чи дудочку. Такі звуки теж налякають всіх злих створінь і вони не підійдуть до дітей. У вигляді півників також роблять солодкі печива. Їх треба дати своїм дітям та гостям. Такі печиво зможуть дати силу для боротьби з нечистою силою.

Популярні новини зараз
"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо
Показати ще

Слід на Сільвестра голосно веселитися та співати пісні, вітаються також ігри. Звичайно, цим зазвичай займається молодь, бо має більше сил і часу. А старшому поколінню відводилося поїдання смаколиків з м'яса, пирогів та солодощів за столами. Однак не можна їсти курятину та яйця, інакше так можна залучити в хату біду. Раніше діти ще й колядували по будинках, їм у нагороду давали пряникові пташки.

Колядники, фото: Місто івано-Франківськ
Колядники, фото: Місто івано-Франківськ

Ще за прикметами завжди в цей період стають сильнішими за морози і починаються завірюхи. Наші предки вважали, що це через лихоманки, які намагаються заразити людей хворобами. Щоб залишатися здоровими, слід взяти попіл із печі та натерти їм одвірок дверей.

Дівчата продовжували святкові ворожіння, такі самі, як і на Різдво або на Старий Новий рік. Але ще намагалися усілякими способами приворожити хлопців, які їм сподобалися. Для цього скочували в клубочки волосся зі своїх гребінців і підкладали під поріг хлопцю. Дуже важливо, щоб він цього не побачив, і щоб ще не заспівали перші півні. Тоді, вважається, хлопець зверне увагу на дівчину.

Закохана пара, фото з вільних джерел
Закохана пара, фото з вільних джерел

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися з близькими та друзями;
  • засуджувати когось, поганословити;
  • зловживати спиртними напоями;
  • займатися збиранням.

За народними прикметами, у цей день не радять стригти волосся - погано зростатиме, і не слід їсти курку і яйця - вважається, що тоді щастя може впорхнути з дому.

Нагадаємо, що після цих слів ви будете під надійним захистом Господа: маловідома молитва, яку стоїть знати.

Раніше ми повідомляли, що часу залишилося зовсім мало: коли потрібно вбирати ялинку у 2023 році, думка психологів.