У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті мученика Гордія Каппадокійського та пророка Малахії.

Інші назви свята: "Гордій", "Гордей", "День Малахії Доїльниці", "Малахій", "Оберіг корови".

Свята 16 січня, фото: Азбука веры
Свята 16 січня, фото: Азбука веры

У цей день є повір'я, згідно з яким не можна хвалитися і пишатися чимось, оскільки гординю вважають найбільшим смертним гріхом, а ім'я святого схоже на слово "гординя". Вірять, що якщо хвалитися цього дня, то Гордій все забере у цієї людини, і вона залишиться ні з чим.

Також вірили, що у цей день особливо злим стає нечисть. Відьми, нібито дуже голодні після своїх гулянь, ідуть доїти корів. Ось тільки роблять вони це надто сильно і забирають кров замість молока. Корови були надто важливими для наших предків, тому їх усіляко оберігали. Для цього слід взяти просалені свічки та прив'язати кілька з них над хвірткою або воротами. Можна ще попросити одного захисника доглянути тварин – Дворового.

Популярні новини зараз
По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці
Показати ще

Свята 16 січня, фото: Яндекс Коллекции
Свята 16 січня, фото: Яндекс Коллекции

Щоб Дворовий погодився захищати худобу, її треба задобрити. Спочатку зробіть коровай із трьох жменьок борошна. Одну візьміть із дому, другу – у сусідів, а третю треба освятити у церкві. Над ними промовте:

"Дворовий, ти мій рідний, худобу мою убережи, молоко її збережи. Відьму від неї віджени, запутай їй шляхи.

Потім такий коровай слід залишити в корівнику і шматочок дати корові. Ще її напувають молочною вівсянкою, чистять хлів і перевіряють на наявність щілин.

Паляниця з медом, скріншот: YouTube
Паляниця з медом, скріншот: YouTube

На Гордія є повір'я, що сніг, який випав сьогодні, має силу приносити жінкам красу. Потрібно набрати його в якусь ємність та обтирати вранці обличчям їм, а потім ще в обід та перед сном. Не витирайте його нічим. А воду, що розстала, не потрібно виливати. Зберіть її і щоранку оббризкуйте тіло і обличчя. Це принесе не лише молодість, а й красу дівчині.

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися і поганословити;
  • відмовляти у допомозі;
  • рукоділництво;
  • займатися прибиранням, викидати сміття.

За народними прикметами в цей день не варто вкладати гроші та починати будь-які нові справи, а також хвалитися своїми успіхами та успіхами дітей - можна назавжди відвадити успіх. За старих часів так і говорили: "Сатана гордився - та з неба звалився".

Ще раніше намагалися відвести припадочну людину до знахаря чи цілителя, щоб вилікувати її.

Замовляння на удачу, фото: Телеграм / Знахар. Народна мудрість
Замовляння на удачу, фото: Телеграм / Знахар. Народна мудрість

Нагадаємо, що після цих слів ви будете під надійним захистом Господа: маловідома молитва, яку стоїть знати.

Раніше ми повідомляли, що часу залишилося зовсім мало: коли потрібно вбирати ялинку у 2023 році, думка психологів.