Православна церква України 8 січня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Георгія Хозевіта та сповідника Еміліана, чудотворця Григорія Києво-Печерського, а також мучениць Василиси та Маріоніли.

На Русі за найголовнішою традицією цього дня слід було покликати в гості кума та куму. Для своїх хрещеників вони повинні принести в подарунок мило та вишитий хрещений рушник. Це потрібно було зробити, щоб потім провести обряд захисту від хвороб, дитину купали вперше саме з цим милом і витирали цим рушником. Більше нікому цими предметами скористатися не можна.

Свята 21 січня, фото: Православный календарь
Свята 21 січня, фото: Православный календарь

Після обіду можна починати працювати. До цього не бажано, тому що ще тривало святкування Водохреща та закінчуються різдвяними святами.

Для чоловіків є звичай запивати щастя. Так робили тоді, коли їх змушували одружуватися не за бажанням, та ще й зазвичай з тією дівчиною, яка їм не подобалася. Перед їжею потрібно було випити води з Водохреща, потім чарку бражки. Тоді, за прикметами, у шлюбі все буде не так погано і стерпиться-злюбиться. Також була традиція розповідати різні історії та байки, тож людям намагаються сьогодні не дуже довіряти.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Жінкам слід поміняти вдома атмосферу, прибрати прикраси, прибратися в будинку, весь світлий текстиль будинку змінюють на темний і теплий, адже далі будуть дуже сильні морози. А світлий слід перепрати та сховати на свої місця. День чудово підходить для лікування хвороб на шкірі, а знахарі раніше навіть не могли нікому відмовити у ліках, оскільки дата забороняла.

Свята 21 січня, фото: sovetgoru.ru
Свята 21 січня, фото: sovetgoru.ru

Також прийнято проводити ритуал від бешихи. Візьміть великий відрізок червоної тканини з натуральних волокон та оберніть хворе місце. Здорова людина має прочитати такі слова: "Еміліане, нехай твоя балаканина допоможе мені позбутися цієї недуги. Рожа, зійди від мене, прийме червона матерія тебе. На ній заживеш, до мене більше не прийдеш. Потім тканину з крейдяним пилом обертають жито і кажуть усяку тарабарщину. Його треба зав'язати червоною ниткою та не знімати три дні. Тканину потім треба спалити в печі зі словами: Згори, попелом розвійся, до мене більше не клейся. Золу обов'язково треба викинути.

Зола, скріншот: YouTube
Зола, скріншот: YouTube

Що не можна робити 8 січня

Не варто цього дня піддаватися гніву та злості, розпочинати конфлікти, ображати інших людей та підвищувати голос, інакше весь рік пройде в негативі.

Якщо в будинку є побитий або тріснутий посуд - викиньте його, інакше він принесе нещастя в будинок.

Якщо куми у цей день зустрічаються з хрещеником, то потрібно обов'язково принести подарунок чи частування, інакше стосунки можуть зіпсуватися.

Нагадаємо, що після цих слів ви будете під надійним захистом Господа: маловідома молитва, яку стоїть знати.