10 січня за новим церковним календарем православні згадують святого Григорія Ніського.

У народі було свято зі своїми традиціями, яке називали або просто Днем Пилипа, або Буднею Скрутою.

Свята 22 січня, фото: Азбука веры
Свята 22 січня, фото: Азбука веры

Цей день наші пращури вважали одним з найнебезпечніших. На Пилипа, за народними повір'ями, виходу погань, так що краще не сперечається і не починати конфлікти. Обов'язково потрібно зробити генеральне прибирання і все випрати. Для чоловіків є ще завдання: пиляти дров і почистити двір. Також намагаються на добре топити лазню, в якій слід було попаритися, щоб Святки змилися.

На Русі був цікавий звичай у лазні. Той, хто увійде до лазні останнім, може покласти свій хрестик по підошві лівого чобота. Потім йому треба сидіти на підлозі, вирячитися в стіну і лаяти все і всіх. Вважається, що тоді банник віддасть цій людині шапку-невидимку. Однак було також і повірте, що добрій людині банник і так дасть її, просто пошукати треба.

Популярні новини зараз
Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

Якщо у цей день ви побачили приємний сон, то його слід обов'язково розповісти. Тоді сновидінь швидко здійсниться. А ось кошмари три дні не можна нікому розповідати, щоби не справдилися. Але не забудьте поділитися ними потім, тільки тоді це спрацює як треба.

Свята 22 січня, фото: Пазлы
Свята 22 січня, фото: Пазлы

Якщо ж ви збираєтеся проводити в лазні будь-які старі ритуали, і звертатиметеся до Банника, то будьте обережні. Це дуже зле створення, яке потрібно спочатку задобрити. Духу приносять половину житнього хліба, що посипають сіллю. Наприклад, це потрібно зробити, якщо проводите відворот коханки від вашого чоловіка. Щоб зупинитися перед входом і вклонитися Банніку, а потім занурити березовий віник в холодну воду в тазу і сказати: «Банник, дари мої прийми і скоріше допоможи, суперницю з дому вижени». Воду треба вилити за двором, а віник залишити під лавкою в лазні, їм потім паритиметься чоловік через тиждень. До віника потрібно ще покласти якісь частування або насолоди для духу лазні.

Плавучі лазні не такі вже й безпечні (Скріншот)
Плавучі лазні не такі вже й безпечні (Скріншот)

Є кілька заборон цього дня – що сьогодні не можна робити:

  • поганословити;
  • сваритися та ображати інших;
  • відмовляти у допомозі;
  • ледарити.

Вважається, що святий Григорій був працьовитою та відповідальною людиною, тому благоволіє до таких самих. За народними прикметами, у цей день категорично заборонено викидати крихти зі столу - потрібно їх віддати пташкам чи тваринам, щоби відвести хвороби.

Новорічний стіл. Фото: скрін youtube
Новорічний стіл. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, що після цих слів ви будете під надійним захистом Господа: маловідома молитва, яку стоїть знати.