Сьогодні відзначають народне свято, яке прийнято називати Антоном Презимником або Антоніни Половини.

Так його назвали з двох причин: по-перше, у православному календарі вшановують Антонія Великого, а по-друге, вважалося, що половина зими вже позаду і тепер можна навіть почути відлуння весни.

Свята 30 січня, фото: Азбука веры
Свята 30 січня, фото: Азбука веры

Хоч і розуміли, що до весни вже лишилося недовго, але все одно не дуже любили цей день. Про нього говорили, що він спочатку зігріває теплом, а потім одразу б'є морози, тобто обманює. І щоб уникнути такого лукавства, люди намагалися задобрити Антонія. З частування були просто крихти та зерно для птахів. До птахів завжди ставилися особливо. Вірили, що вони наїдуться, наберуться сил і прилетять просити Антонія, щоби подарував відлигу і не порожню надію.

Для господарок сьогодні прийнято робити колобки з толокна, пшеничного борошна, яєць, солі та молока. Робили з цього маленькі булочки. Їх їла вся родина, давали сусідам та приносили до церкви.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Ще вірили, що на Антонія 17 січня усі недуги намагаються зібратися в одному місці, щоб потім піти у наступ на людей. Щоб цього не сталося, і вони не стали сильнішими, потрібно розвісити по дому часник, а цибулини розрізати та розкласти. Є ще повір'я, що сьогодні не можна готувати страви з бобів та сочевиці, щоб діти не захворіли на кір, виразку, віспу чи чуму. Тому ще була заборона на в'язання. Часто на Антоніни Половини проводять різні обряди для залучення грошей, проте робити це потрібно лише тим, хто дійсно їх потребує, інакше можна досягти зворотного ефекту.

Свята 30 січня, фото: ogorod.ru
Свята 30 січня, фото: ogorod.ru

Якщо хочете відвадити від себе, свого будинку і своїх рідних псування, то потрібно провести цікавий ритуал. Вранці вийдіть від будинку, пройдіть до воріт спиною. Буде виглядати так, ніби ви прийшли до будинку, і нечисть не посміє зайти. Тож її можна обхитрити. А ще гострим серпом таку дорожку зі слідів "перерізають". Це має допомогти відсікти псування.

Є кілька заборон цього дня – що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, поганословити;
  • лінуватися - святий Антоній був великим трудівником;
  • відмовляти у допомозі та милостині.

Народні прикмети не радять у цей день розповідати про свої плани – не збудуться, а також шити та в'язати – щоб не "зашити" і не "зав'язати" дорогу до будинку грошей. Також слід особливо ретельно стежити за словами – вони в цей час наділені магічною силою, тож не варто балакати зайвого.

В'язання
В'язання // knitting-room.ru

Нагадаємо про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я .

Раніше ми повідомляли, що ця молитва вбереже ваших дітей, де б вони не були: "Твоя любов, Господи, ніколи не минає".