Вчені попереджають, що людство може зіткнутися з новою проблемою у вигляді небезпечних вірусів. А вже вони можуть спричинити нову планетну пандемію.

Стародавні віруси, які забрала вічна мерзлота Арктики, через глобальне потепління можуть вивільнитись і призвести до мільйонів смертей. Про це пише видання The Guardian.

Лікар. Фото: DW
Лікар. Фото: DW
Лікар. Фото: DW

Загроза вивільнення вірусів, яким сотні, а то і тисячі років виросла через активізацію сибірського судноплавства. У зв’язку з цим людство стикається з новою, ще небезпечнішою загрозою, через глобальне потепління.

Мікроби мафусаіли, які ще називають вірусами-зомбі були раніше описані дослідниками. Вчені висловили свої опасання стосовно того, що нова пандемія може бути викликана не новою хворобою, а вірусом з глибокого минулого.

Популярні новини зараз
У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати Нарахували 25 000 гривень пенсії, а платять копійки: чому деякі пенсіонери отримують менше, ніж їм належить 2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів
Показати ще

Льодовики тануть, iStock/HRAUN
Льодовики тануть, iStock/HRAUN

Французький генетик Жан-Мішель Клавері відмітив, що мало виділяли уваги вірусам, які замерзли у льодовиках і можуть розповсюдитись на південні регіони. Вчені говорять, що точно не знають, які віруси лежать у вічній мерзлоті, але вони дуже небезпечні і можуть викликати масове захворювання, а світ до цього готовий не буде.

У вічній мерзлоті, за словами вчених зберігається тисячі вірусів, які чудово зберегли свої якості. Це середовище ідеальне для збереження біологічного матеріалу.

Льодовики Патагорії, Аргентина, фото: unian.net
Льодовики Патагорії, Аргентина, фото: unian.net

Через потепління, вони можуть потрапити до людського організму та розвиватись там. У деяких місцях Сибірі активізувалось судноплавство, а урбанізація може стати ключовим фактором для епідемії. Саме це відбувалось раніше, коли людство захоплювали нові хвороби.

Нагадаємо, портал Знай інформував, китайські вчені створили новий штам COVIDу: вражає мозок і має 100% смертність

Раніше на порталі Знай повідомлялося, такого сома навряд чи зустрінеш: вчені показали рибу, яка "біжить" по землі

Також наш портал інформував, вчені попередили про непоправні наслідки для геймерів - можна втратити слух