Цього дня відзначають ще одне свято серед тих, які помічають, що пройшла половина зими.

Цього разу день називають Агафієм напівхлібником. У православ'ї відзначають день Климента Анкірського, а також Агафангела мученика. Саме ім'я Агафангела часто носили ченці, а значить воно "добрий вісник". Але наші предки скоротили назву свята лише до Агафія.

Свята 5 лютого, фото: Православие в Томске
Свята 5 лютого, фото: Православие в Томске

А напівхлібником він став, бо дивилися, чи вистачить до наступного врожаю різних видів зерна і стежили за коморами для нього. Якщо залишилася половина, то не доведеться голодувати.

Сім'ї з невеликим статком можуть цього дня попросити Агафія та Всевишнього перед іконами про їжу та фінанси, щоб не померти з голоду, а також моляться за здоров'я. Адже здоров'я дуже важливе, особливо коли немає засобів для життя. Також необхідно навести лад у будинку. Усі вікна, підлоги і навіть стіни потрібно помити, стелю очистіть від павутини і простежте, щоб ніде не було бруду. Те саме стосується не тільки вашого будинку, але й господарських споруд, наприклад, свинарників або льохів. Дуже важливо, щоб усюди був порядок.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Зазвичай ще перевіряли засіки на преле або зіпсоване гризунами зерно. Його слід спалити в окремій купі недалеко з коморою. Люди вірили, що зола зможе захистити від мишей та інших шкідників, які псують запаси, інакше можна всю решту зими прожити в голоді. Але тим, хто не має таких запасів, можна просто перебрати крупи, може щось докупити, щось доведеться викинути. Перевірте їх на наявність молі.

Свята 5 лютого, фото: Бодибилдинг и фитнес
Свята 5 лютого, фото: Бодибилдинг и фитнес

Також у цей день є традиція годувати жебраків та знедолених. Є повір'я, що якщо відмовити тому, хто просить допомоги, на вас впаде сім прикрощів. Дівчата, які збиралися виходити заміж, вишивали рушник особливим чином. Інакше можна ще рік просидіти у дівках. Обов'язково це має бути колір на всю довжину рушника і вишитий дуже акуратно, а це рідко виходить.

Що не можна робити 23 січня

Цього дня не можна дивитися на падаючі зірки, інакше в сім'ї скоро станеться лихо.

Не можна викидати хлібні крихти у відро для сміття.

Цього дня не можна виносити з дому сміття та старі речі, інакше разом із ними винесете своє щастя.

Не можна відмовляти людині у допомозі, якщо до вас звернулися безпосередньо.

Лінуватися, ледарити, відкладати на потім важливі справи 23 січня - до проблем із фінансами.

Обгризати кістки 23 січня – до хвороб суглобів.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.