У народі святкують Лаврентьєв день, який прикріплений до цієї дати. Його так назвали, бо православні відзначають день єпископа Лаврентія Печерського.

Хоча іноді трапляються назви "Биття морозне" або "Морозбита булинка". Назва Ігнатьєв день походить від того, що разом з Лаврентієм згадують і про Ігнатія Богоносця.

Свята 11 лютого, фото: Православный календарь
Свята 11 лютого, фото: Православный календарь

У народі вірили, що цього дня чаклуни та відьми виходять зі своїх будинків. Вони йдуть на поля та городи з однією метою – покривають пліснявою землю та можливі рослини. Коли закінчують, йдуть до людей, щоб наврочити їх, щоб не лишилося більше людей на землі. Щоб вони не підійшли до будинку, потрібно вранці розкидати гілки будяків навколо будинку.

Зверніть увагу, чи немає біля вашого будинку залому. Так роблять теж чаклунки. Вони із сухого бур'яну роблять складку у вигляді ляльки. Під час цих дій обов'язково читають прокляття, закопують вугілля та наговорену сіль. А травинки вони обв'язують кінським чи жіночим волоссям. Посипають таку страшну ляльку могильною землею з місця, де спочиває самогубець. Не можна прибирати такі заломи, бо болітимуть руки та спина, та й зовсім можуть відмовити. Ще не сідали нічого на цьому місці.

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Свята 11 лютого, фото: Проза.ру
Свята 11 лютого, фото: Проза.ру

Якщо ж відьма зав'язала 26 трав, то наводила порчу на главу сім'ї і на весь урожай, тоді треба кликати знахаря, щоб він читав молитви та змови над травинками.

Святого Лаврентія, якого згадують цього дня, вважають цілителем очей. Можна звернутися до нього з молитвою і попросити порятунку від очних хвороб. При молитві потрібно вставати навколішки перед іконою, а потім провести по ній новим рушником білого кольору. Його потім віднесіть додому та втирайте очі. Тоді хвороби до вас не причеплять.

А ще слід провести час у пості. Але рибу їсти можна. Рибіну слід ділити на частини за кількістю сидячих за столом. Потім ви житимете у світі, а якщо хтось і буде незадоволеним, то замовкне, як риба.

Смажена риба, фото: Знай.ua
Смажена риба, фото: Знай.ua

Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, особливо з чоловіком, а також лаяти дітей - головна заборона цього дня;
  • відмовляти у допомозі;
  • бажати зла;
  • зневірятися.

За народними прикметами у цей день не варто що-небудь різати, рубати, пиляти, колоти - можна поранитися, тож навіть хліб радять не різати, а ламати. Жінкам у Лаврентьєв день не слід виконувати важку роботу та займатися рукоділлям – вважається, що вони можуть втратити жіночу привабливість.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім , а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.