У народі 1 лютого відзначають Трифонів день, у православному календарі – це день пам'яті мученика Трифона. Він – покровитель сім'ї та подружжя.

Святий народився у третьому столітті у Фригії (на території сучасної Туреччини). Він мав здатність зцілювати від хвороб і виганяти бісів.

Церква, молитва, фото: Знай.ua
Церква, молитва, фото: Знай.ua

Трифон був серед християн, підданих гонінням за імператора Деції. Язичники катували святого, але він залишався непохитним у своїй вірі в Бога. Мученик був страчений, його мощі перебувають у Римі. Святий Трифон шануємо у Росії. У Москві на Трифонівській вулиці стоїть храм на честь святого, збудований наприкінці XV століття.

Дівчата у це народне свято молилися за гідного нареченого, а також займалися приворотами на коханого. День присвячували рукоділлю та вишивці весільного рушника. У давнину вважалося, що кожна українка має вміти вишивати, інакше її не візьмуть заміж. Заміжні, але бездітні жінки кидали у ополонку водойми букет квітів. Вірили, що це допоможе їм завагітніти.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило
Показати ще

Вагітна. Фото: Youtube
Вагітна. Фото: Youtube

У цю дату люди займалися захистом льохів, зерносховищ, комор та хлівів від гризунів. Обов'язково гладили і пускали на нічліг кішок, щоб ті краще ловили мишей. Святий Трифон також вважається покровителем свійської птиці, тому в день його пам'яті давали ласощі курям і кропили пташник святою водою.

Курка
Курка

Цього дня не можна грубо поводитися з кішками, недогодовувати їх, виганяти надвір.

Не можна різати свійську птицю на м'ясо.

Для міцного здоров'я цього року 1 лютого не варто займатися фізичною працею, прибирати, піднімати важкі речі. Насамперед ця заборона стосується жінок. Займатися важкою фізичною працею цього дня – до проблем із жіночим здоров'ям.

Не можна носити брудне, старе, латане взуття, інакше болітимуть ноги.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.