У понеділок, 5 лютого, відзначається народне свято Троян Зимовий (дата за старим стилем – 18 лютого).

Детально про історію, традиції та прикмети свята ви можете дізнатися в нашому матеріалі.

Троян Зимовий 5 лютого: історія свята

Так, 5 лютого 101 року відбулася битва російської дружини з римськими легіонами біля Трояного Валу у Придунайській області. Римляни помилково вважали, що завоювати російські землі буде легко. Але слов'янські ратники стали живою стіною та дуже успішно відбили атаку ворогів.

Бій описується у священному слов'янському писанні "Велесовій книзі" та пам'ятнику літератури часів Київської Русі "Слові про похід Ігорів". Як свідчать перекази, багато російських воїнів залишилося лежати у тій землі. Своїми життями вони заплатили за свободу та життя нащадків.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу Надія на мікрохвильовку? В Україні почали виписувати величезні штрафи власникам газових плит Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку
Показати ще

Троян Зимовий 5 лютого: традиції свята

Традиційно у цей день згадують усіх воїнів, які героїчно загинули на полі бою. За них ставлять свічки в церкві та піднімають поминальну чарку.

Вінсент ван Гог. Їдоки картоплі (1885 рік)

Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то весна буде холодною. Якщо на Трояна стоїть морозна погода, незабаром настане весна, а влітку буде мало дощів. Наші пращури помітили, якщо у цей день погода хороша, то й осінь буде холодною. Якщо температура різко знижується, то влітку буде дуже спекотно.

Що не можна робити 5 лютого

Що сьогодні не можна робити:

  • поганословити, лаятись;
  • ображати свійських тварин;
  • зневірятися, піддаватися зневірі.

Не слід у цей день відмовляти у допомозі жебракам та безпритульним - інакше, за прикметою, можна опинитися на їхньому місці.

Бездомні, фото: скріншот з відео
Бездомні, фото: скріншот з відео

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім , а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.