Щороку 11 лютого відзначається слов'янське свято Великий Велесів день, присвячений Велесу Зимовому. У цей період вся природа ще перебуває у сплячці.

І лише самотній Велес Коровін, награючи у свою чарівну дудочку, ходить містами та селами, не даючи засумувати людям. Злиться Марена-зима на Велеса, напускаючи на нього лютий мороз, а на худобу "коров'ю смерть", але їй не виходить його здолати.

За традицією селяни в цей день кроплять худобу водою, примовляючи: "Велес, худобі бог! Дай щастя на гладких тілушок, на товстих бичків, щоб із двору йшли - грали, а з поля йшли - скакали".

Молоді жінки в цей день п'ють міцний мед, щоб "корови були лагідними", а потім б'ють своїх чоловіків дошкою для прядіння льону, щоб "воли були слухняні". У той же час на требу потрібно було обов'язково принести коров'яче масло.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Для ФОП вступили у дію нові правила Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

Після цього жінки здійснюють обряд оборання для відгону «коров'ячої смерті». Для цього вибирається вдова, яка ходить по всіх сусідах і сповіщає: "Пора вгамувати лихість коров'ю!" . Потім вона просить чоловіків не виходити із хати. Вона з криком б'є в сковороду і виходить із села.

Відразу за нею йдуть інші жінки з мітлами, серпами та кийками. Головна господиня, скинувши з себе сорочку, вимовляє з шаленством клятву на "коров'ю смерть". Потім на неї одягають хомут, підвозять соху і запрягають. Із запаленими скіпками тричі опахивают селище «міжводної» борозна. Жінки йдуть за вдовою на великих мітлах, зроблених з будяка, в одних сорочках і з розпущеним волоссям.

Варто зазначити, що той, хто перейде шлях ході, буде сильно побитий кийками. І немає різниці, це тварина чи людина. Деяких жінок б'ють палицями до напівсмерті, бо вважають, що в їхньому образі ховається «коров'яча смерть».

Після закінчення ходи відбувався обрядовий бій Велеса та Марени. Під підбадьорливий крик місцевих жителів: "Велес, зшиб ріг із зими!" . Завжди в цій сутичці перемагає Велес - він ряжений, одягнений списом збиває "ріг з Марени". Потім починається бенкет, на якому заборонялося ставити на стіл яловичину. Люди співали біля багаття та танцювали до глибокої ночі.

Що не можна робити 11 лютого

Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити – лаятися, поганословити, заздрити, бажати зла, відмовляти у допомозі.

Народні прикмети не радять залишати на столі ніж – інакше не уникнути серйозного конфлікту, а також брудний посуд – це до матеріальних проблем. Не можна в цей день працювати (втім, як і будь-якого іншого недільного дня) - у народі вірять, що так можна натягнути на себе і на домашніх тваринах хвороби.

ніж, фото Pxhere
ніж, фото Pxhere

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.