У православному календарі це день пам'яті святого мученика Феодора Тірона. Інші назви свята: "Федор", "Федор Тирянин", "Федор-тиран", "Ярило з сохою-бороною".

Йому молилися про те, щоб знайшлися вкрадені речі та люди, що загубилися.

Але є й інший варіант знайти крадене. Якщо хочете дізнатися ім'я злодія, потрібно взяти решето, встромити в нього ножиці, а в їхні кільця просмикнути вказівні пальці. Все це слід тримати у висячому положенні, називаючи імена. На якому решето обернеться, той і вкрав. Також, щоб Кікімора не напала на дитину над її ліжечком, слід прочитати три рази "Отче наш".

Що обов'язково потрібно зробити 17 лютого?

Обов'язково треба почастувати жебраків, подати милостиню. До церкви приносять продукти, які роздадуть нужденним. Продукти за традицією пісні – хліб, овочі, яйця, фрукти, крупи, чай чи вино. Але вино можна лише "Кагор".

Популярні новини зараз
Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Запам'ятайте це, а краще запишіть: "Нафтогаз" дав корисні інструкції Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Святому Феодору Тирону моляться за зниклих близьких, а також просять підтримки у скрутні часи, допомогти знайти правильний шлях і здобути сімейне щастя. Феодору Мовчазному моляться, щоб уберіг від марності та нестриманості мови.

За старих часів на Федора було прийнято пити багато холодної води - вважалося, що вона допомагає очистити організм і зміцнити його.

Що не можна робити 17 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - поганословити, марнословити, пліткувати, відмовляти у допомозі.

У народі вважається, що будь-яка лайка та несоторожне слово цього дня можуть викликати лихо. Також не радять носити одяг темного кольору, щоби не залучити невдачі.

Українці, скріншот: YouTube
Українці, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.