Щорічно 19 лютого відзначається народне свято День Архіпу та Філімона (за старим стилем – 4 березня). Для православних віруючих це дата вшанування пам'яті апостолів від 70-ти Архипа, Філімона та святої Апфії.

Також існує й інша назва свята - Філя Весняна, яка з'явилася на честь приходу весни.

Цього дня жінки за звичаєм проводили на кухні. Вважалося, що чим більше вона приготує страв, тим багатшим буде будинок. Також у селянських сім'ях було прийнято пригощати бідних і мандрівників. У народі вірили, що що більше зробиш добрих справ на Архіпа, то краще.

Популярні новини зараз
Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

У це свято було прийнято пекти хліб-коровай. Хліб символізував сонце та достаток. Щоб не бідувати на майбутнє, його з'їдали повністю. Крихти, що залишилися, потрібно було зібрати, присипати сіллю і кинути через ліве плече. Такий обряд дозволить сім'ї прожити у добробуті до наступної весни.

Святого Філімона в народі називали Філя Весняного, тому що в цей період весна вже втупала у свої права. При цьому люди спостерігали за тваринами: якщо пролетіла чайка, скоро буде льодохід. Якщо зустрінеш у лісі білого зайця, значить, сніг неодмінно випаде ще; якщо зайці трапляються сірі – тепло не за горами.

Також слід подати милостиню, нагодувати жебраків чи безпритульних тварин - чим більше добрих справ буде зроблено в Архіпов день, тим щасливішим і вдалим виявиться рік для сім'ї.

Ліс, фото: Знай.ua
Ліс, фото: Знай.ua

Що не можна робити 19 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – важко працювати, але й лінуватися теж не слід. Не дозволяється лаятись і думати про погане. Потрібно стежити за чистотою - вдома, тіла та думок. Забороняється відмовляти у допомозі тим, хто попросить - інакше успіх відвернеться.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.