Свято не має фіксованої дати - вона починається за 56 днів до Великодня і відзначається тиждень напередодні Великого посту.

Великдень 2024 року буде 5 травня, отже, Масляна у 2024 році розпочнеться 11 березня і триватиме до 17 березня.

Масляна, фото: Знай.ua
Масляна, фото: Знай.ua

Майже цілий тиждень люди гуляли і всіляко розважалися. Незважаючи на це, працювати не просто можна було, а потрібно як мінімум, тому що всю Масляну на столі має бути дуже багато смачних страв. І тому ми вирішили розповісти вам, які страви на Масляну потрібно обов'язково приготувати.

Страви на Масляну 2024: що потрібно приготувати до свята

Звичайно, всі ми розуміємо, що головна страва на масницю – це різні млинці. Їх готували з різними начинками. Ось тільки м'ясо під час Масляної їсти не можна було, тому млинці найчастіше робили з рибою.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Млинці, Масляна, фото: Знай.ua
Млинці, Масляна, фото: Знай.ua

У народі вважалося, що млинці на Масляну символізують сонце, тобто прихід швидкої весни. Тому вони і вважалися ритуальною стравою. До речі, іноді їх готували так само на гречаному борошні та дріжджовому тесті. Але в будь-якому випадку все залежало від смаків господині та бажання сім'ї та гостей.

Крім цього, робили так само оладки. Вони не вважалися символом чогось, зате були дуже смачними. Зазвичай з ними на Масляну подавали різні види варення або сиропи, також неодмінна сметана.

Але це далеко не всі, страви на Масляну були досить різноманітними. Люди також майже завжди готували драники з картоплі і подавали їх виключно зі сметаною. Крім цього, на Масляну якщо дуже багато риби. Адже м'ясо було заборонено.
Господині пригощали гостей заливною рибою, холодцем з неї, оселедцем власного пряного посолу, тушкованою рибою, пирогами з рибною начинкою, курниками з рибою.

Звичайно, страви на Масляну включали і звичайну їжу, яку і так готували досить часто: вуха, запіканки з овочами та млинцями, вареники, десерти з фруктами, желе. Але звичайно, незважаючи на таку кількість їжі на Масляну млинці все одно завжди залишалися на чолі столу.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.