25 лютого за новим церковним календарем православні згадують святителя Тарасія Константинопольського. У народі – Тараса Безсонного.

Також для наших предків це був день, який називали Порфирієм пізнім. Таку назву він отримав, на честь Порфирія Газського, чию пам'ять відзначають цього дня у православному календарі. Ще часто день називали Пташиним святом, бо дуже раділи, що птахи повернули з теплих країв та починають вити собі гнізда.

Свята 10 березня, фото: pixabay
Свята 10 березня, фото: pixabay

Пізнім Порфирія назвали, бо погода ще мінлива і такому теплу краще не довіряти, адже можуть ще вдарити морози.

Є традиція з побоюванням ставитись до всіх гарних жінок. Особливо їх боятися неодружені парубки. Є повір'я, що в таких жінок вселяються кікімори, вони зачаровують своїх жертв, бо заводять їх у ліс, забирають силу і потім убивають. Кікіморам це дуже треба, тому що вони завжди виглядають маленькими та скрученими старенькими. За повір'ями ними стають нехрещені чи вбиті діти, а також самогубці та ті, хто не помер своєю смертю.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Згідно з давніми міфами, Кікімора живе в будинках і спить вдень. А вночі може прясти, шуміти, стогнати та лякати людей та тварин. Тому, щоби в дівчину не вселилася кікімора, їй потрібно виглядати некрасиво. Раніше для цього з самого ранку обмазували сажею обличчя.

Свята 10 березня, фото: pixabay
Свята 10 березня, фото: pixabay

За прикметами намагалися стежити за вербою. Якщо вона вже починає цвісти, то оранка буде чудовою. Але не можна садити це дерево. Інакше тоді накличете на себе смерть. Оскільки час підготовки до польових робіт, то не дивно, що вірили таким прикметам. Але поки що на поля ніхто не виходив через можливі морози. Та й жителі сучасних міст навряд чи займатимуться цим. Тому якраз ідеальний час для того, щоб зробити шпаківню або годівницю.

І є її дуже важливе повір'я – цього дня не можна начхати у воду, щоб язик не відібрало, і заборонено брати мотузку до рук. Тоді родом може з'явитися самогубець.

Тарифи на воду / фото: Freepik
Тарифи на воду / фото: Freepik

Що не можна робити 25 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, відмовляти допомоги і милостині нужденним, ображати людей і тварин.

Згідно з народними прикметами, в цей день не можна лягати спати вдень, оскільки уві сні людина стає вразливою і може захворіти. Щоб не заснути, треба провести день у працях. Не радять також щось планувати та робити серйозні покупки.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.