За народними традиціями відзначають цього дня Прокопа перезимника. Так називали свято, присвячене святому Прокопію Декаполіту, але перезимником він став, бо вже сильно тепліло і по-справжньому настала весна .

Але були в цього й великі мінуси – дорога, яка взимку була стабільною, тепер перетворювалася на суцільний бруд через танення снігу. Тому часто день ще називали Дорогорушником.

Свята 11 березня, фото: pixabay
Свята 11 березня, фото: pixabay

Такою дорогою грузли як сани, а й коні. Тож була заборона їздити кудись цього дня, якщо немає нагальної потреби. Така поїздка навряд чи добре закінчиться. Навіть вірили, що на шляху чекає погань і чіпляється за тими, хто шумить у дорозі або просто необережний. Сама нечиста сила ховається в кущах та на деревах.

Не дивно, що намагалися дочекатися сухішої погоди і щоб сонце висушило землю. Але якщо їхати доводилось, то слухали землю. Якщо вона шумить, то крапель сильна і можуть бути проблеми.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Свята 11 березня, фото: pixabay
Свята 11 березня, фото: pixabay

Обов'язково у цей день варто піти у лазню. Це допоможе не тільки зміцнити здоров'я та омолодити шкіру, але й відмитися від проблем та недуг, які скупчилися за зиму. А весну можна буде зустріти оновленими та чистими. Чоловікам варто зайнятися підготовкою інвентарю до літніх робіт у полі та на городі. А жінки зазвичай перебирали насіння.

Також є повір'я, що цей день та й сам святий Прокопій сприятливо впливають на полювання. Отже можна навіть підстрілити зайця. Але якщо ця тварина перебігла дорогу, то треба повернутися додому. Є повір'я, що на зайця може обернутися диявол, а мисливця підстрелять чи він отримає інше поранення. Якщо зайця зловили, його хвіст треба закопати. З ним у будинки можна забрати нечисту силу. Хоча і рибалки не відставали і можуть наловити багато риби цього дня.

Риболовля. Фото: скрін youtube
Риболовля. Фото: скрін youtube

Що не можна робити 26 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, поганословити, бажати зла, влаштовувати галасливі застілля та розпивати алкоголь.

За народними прикметами цього дня не варто зав'язувати будь-які вузли - це до фінансових проблем, а також залишати порожній посуд після їди. Не слід також 26 лютого щось садити, особливо вербу.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.