У народі святкують Касьянов день, який відзначають лише якщо рік високосний . У православ'ї прийнято почитати Іоанна Кассіана, звідки й з'явилася назва свята у народному календарі.

Також Касьяну придумали багато прізвиськ, як дню: Скупий, Немилостивий, Заздрісний, високос.

Свята 13 березня, фото: pixabay
Свята 13 березня, фото: pixabay

Існує безліч різних легенд про те, яким поганим є Касьян. Його вважали скупим, злопам'ятним, ніби він приносить людям нещастя і згортає голови курчатам. Часто пов'язували його з різними хворобами очей і вважали, куди він цього дня подивиться, там і буде смерть. Ще вірили, що йому підвладні усі вітри.

Є прикмета, що у цей день зазвичай стає тепло, тому часто для наших пращурів це був час, щоб починати сіяти. Найчастіше цього дня співали пісні та закликали весну, всіляко веселилися та жартували. Випікайте з|із| тесту печиво жайворонків або просто подібні пиріжки. Вони символізують весну. Раніше за традиціями ними пригощали діток, а вони давали замість паперового жайворонка.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Свята 13 березня, фото: pixabay
Свята 13 березня, фото: pixabay

Сьогодні вже варто висаджувати розсаду капусти, тоді вона не постраждає від морозів та холодів, які ще збираються повернутись. Вагітним потрібно на світанку вийти на гору і показати живіт без одягу сонцю, що сходить. Потім тричі хрестяться і йдуть. Коли йдіть, тричі огляньтеся. Так малюк буде міцним та здоровим.

Якщо ж хочете цього року вийти заміж, то вийдіть на галявину, щоб відчувати силу вітру і попросіть, щоб він насвистів хлопцеві, що час свататися до вас. Під час цього покрутіть навколо себе, щоб вітер побачив вашу красу з усіх боків. Вітру ще потрібний подарунок – зніміть стрічку з коси та відпустіть її.

Наречена, скріншот: YouTube
Наречена, скріншот: YouTube

Що не можна робити 28 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – голосно розмовляти, сваритися, відмовляти у допомозі.

По народним прикметам у цей день не варто підмітати і мити підлогу, щоб не виганяти щастя та здоров'я за поріг. За старих часів намагалися не виходити ввечері з дому без зайвої потреби - день вважався непростим і невдалим.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.