Епідемія пташиного грипу почалася ще в 2021 році і досі лихоманить планету . За цей час вірус забрав життя мільйонів птахів по всьому світу, зачепив ссавців і поширився на всі материки, крім Австралії та Океанії.

Донедавна у відносній безпеці знаходилася Антарктида, проте нові дані свідчать, що H5N1 дістався і до льодовикового континенту... Про це повідомляє Guardian.

В Антарктиді температурний рекорд, фото Андрій Зотов і Анна Соїна
В Антарктиді температурний рекорд, фото Андрій Зотов і Анна Соїна

Зокрема, наприкінці минулого тижня вірус виявили у двох загиблих птахів-хижаків поморників поблизу аргентинської полярної станції Примавера на Антарктичному півострові.

Ще його реєстрували його біля бурого поморника та морської чайки. Ці результати вперше доводять, що надзвичайно патогенний вірус пташиного грипу опинився на материковій частині Антарктики, подолавши всі природні бар'єри та фактори, що стримують. Дослідники вважають, що штам досяг віддаленого континенту з перелітними птахами. Вперше H5N1 зафіксували в антарктичному регіоні ще минулого року на субантарктичних островах за 1600 км від узбережжя.

Популярні новини зараз
Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Згодом його виявляли на Фолклендських островах, спочатку у чайок, крячків та поморників, згодом – у альбатросів, пінгвінів та буревісників.

В даний час важливим питанням залишається, скільки часу H5N1 вимагатиме, щоб перекинутися на інші антарктичні види. Адже поморники живуть дуже близько до колоній пінгвінів, які опинилися у зоні ризику. Спалахи в ПАР, Чилі та Аргентині вже продемонстрували високу сприйнятливість цих птахів.

Пінгвіни. Фото: Facebook
Пінгвіни. Фото: Facebook

Отже, експерти попереджають, що масова загибель пінгвінів може стати однією з найбільших екоприродних катастроф. І, на жаль, зараження антарктичних колоній видається неминучим.

Нагадаємо, безневинний жарт, який став трагічним: як один маленький равлик призвів до інвалідності та смерті

Як повідомляв "Знай.ua", українці схвалили дивний спосіб боротьби зі стресом: миють могили, щоб заспокоїтися

Знай.uа писав, на Сонці сталися спалахи, які могли "покласти" стільниковий зв'язок: це тільки початок