29 лютого за новим церковним календарем православні згадують преподобного Касіяна Римлянина. У народному календарі – Касьянов день.

Існує безліч різних легенд про те, яким поганим є Касьян. Його вважали скупим, злопам'ятним, ніби він приносить людям нещастя і згортає голови курчатам. Часто пов'язували його з різними хворобами очей і вважали, куди він цього дня подивиться, там і буде смерть. Ще вірили, що йому підвладні усі вітри.

Свята 13 березня, фото: pixabay
Свята 13 березня, фото: pixabay

Є прикмета, що у цей день зазвичай стає тепло, тому часто для наших пращурів це був час, щоб починати сіяти. Найчастіше цього дня співали пісні та закликали весну, всіляко веселилися та жартували. Випікайте з|із| тесту печиво жайворонків або просто подібні пиріжки. Вони символізують весну. Раніше за традиціями ними пригощали діток, а вони давали замість паперового жайворонка.

Популярні новини зараз
Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

У народному календарі 29 лютого – свято Касьянів день, Касьян-високос, Касьян-заздрісник. За його прикметами судять про погоду та врожай:

  • чути, як ліс тріщить – ще будуть морози, а якщо шумить – відлига;
  • туман або сніг 29 лютого – до врожаю влітку;
  • не чути цього дня собак та півнів - може бути епідемія чи мор.

Вважається, що сни, побачені в ніч на Касьяна, - віщі і скоро збуваються.

День пам'яті Кассіана у високосні роки припадає на 29 лютого.

Українці, скріншот: YouTube
Українці, скріншот: YouTube

Що не можна робити 29 лютого

Наші пращури вірили, що Касьян може керувати вітрами, а значить може бути сильна завірюха або хуртовина. Постарайтеся цього дня нічого не робити, тим паче важливого. Не виходьте надвір, а до обіду навіть не прокидайтеся. Залишаються вдома, щоб не потрапити під погляд Касьяна чи Кащея. Вони рано чи пізно в народному світогляді злилися воєдино. Також краще не укладати договорів та жодних угод, вони просто не будуть вдалими, навіть якщо зараз такими здаються. Те ж саме стосується і вінчання або шлюбних уз.

Скрин, видео YouTube вінчання
Скрин, видео YouTube вінчання

Не давайте у борг і не беріть грошей ні в кого. Небажано планувати великі покупки, оскільки такі речі не принесуть користі. Те саме стосується будівництва будинку. Якщо підете на полювання – можете поранити себе, а якщо розлучитеся, то на вас чекатимуть душевні муки. Будьте уважні на дорогах, якщо вам перейде шлях чорна кішка, то ще протягом 40 днів не позбавтеся неприємностей. А якщо ви будете багато сміятися цього дня, то скоро багато плакатимете.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.