У православ'ї цього дня відзначають день пам'яті Феодота Киринейського мученика та єпископа.

Ще день називали: "Федот – сніговий замет", "Федот весняний", "Вітри-вихрові". Вітроносом Федот став, бо 2 березня завжди дмухали сильні вітри.

Цього дня необхідно висадити розсаду томатів, капусти та перцю. Тоді рослини будуть дуже міцними та зможуть дати гарний урожай. До речі, якщо сьогодні посадити селеру і цибулю, то врожай цих рослин буде вищим за ваші очікування. Щоб зима не повернулася, сьогодні треба струсити сніг звідусіль: з дахів, дерев, забрати зайві гілки та залікувати деревам рани.

Популярні новини зараз
Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

У березні корови їли лише сіно та солому, постійно економили. Тому й намагалися вигнати зиму, адже якщо вона ще розгуляється, то нової трави найближчим часом не буде, і худоба не матиме корму.

Цього дня обов'язково треба задобрити домовика, щоб він не намагався вигнати господаря, не шкодив і не створював проблем. Якщо ця істота роздратувати, вона може бути дуже небезпечною. Тому сьогодні слід купити герань із червоними квіточками. При покупці не можна торгуватися. Її потім треба поставити на підвіконня.

Якщо у вас в сім'ї є людина, яка народилася цього дня, її потрібно почастувати кашею на меді. Тоді він все життя буде вірним близьким.

Ще сьогодні можна подумати на майбутнє. Вийдіть на галявину в лісі та станьте в її середину. Слухайте вітер. Якщо звук дуже різкий і схожий на стукіт копит, попереду вас чекатимуть сварки. Якщо ж він схожий на шелест листя, то чекає якась небезпека, яку ви не зможете контролювати. Музичний звук обіцяє радість, щастя. Якщо чути свист і завивання, то на вас чекають втрати в грошах і в коханні.

Також можна погадати і бажання. Для цього теж треба стежити за вітром. Загадайте бажання на світанку, вийдіть надвір і перевірте звідки дме вітер. Якщо з півночі – відповідь «ні», якщо з півдня – бажання збудеться, західний означає нешвидке виконання бажання, у східний – що воно справдиться, але не так, як ви хотіли. Відсутність вітру означає, що краще не гадати сьогодні.

Що не можна робити 2 березня

Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити – сваритися, скандалити та треба утриматися від поганих думок.

За народними прикметами, цього дня не можна займатися рукоділлям, особливо штопати, пришивати гудзики - вважається, що так можна "пришити" непотрібні турботи. Заборонено піднімати на вулиці гроші чи кимось забуті предмети – до злиднів. Також не радять купувати цього дня нові речі – вони не прослужать довго. Потрібно постаратися більше часу вдома, щоби вітер не надув хвороби.

Українці, фото: Знай.ua
Українці, фото: Знай.ua

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.