Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам'ять мученика Євтропія Амасійського. Інші назви свята: "Євтропій", "День Євтропія", "Василіса", "Зіновій".

Цього дня слід добре попросити сонце розтопити сніг та не дати зимі повернутися. Прийнято обходити земельні ділянки і потім перетинати їх хрест-навхрест.

За допомогою таких дій можна захистити посіви не тільки від шкідників та хвороб, а й від пристріту. Але сонце допоможе тільки до тих, хто шанобливо ставився до нього весь рік, навіть у найспекотніший час. До решти може бути дуже немилосердним. Також, щоб захистити поле від негоди, шкідників та злодіїв, хоча в основному це були комахи та гризуни, потрібно покласти посередині поля дві гілочки верби навхрест.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Вважається, що людина, яка народилася цього дня, знає всі дороги і шляхи. Йому нескладно знайти будь-яке місце, зайти в найгустіший ліс і повернутись спокійно додому. У нього для будь-якої стежки є назва. Його неможливо звернути з дороги. Такі люди навіть мають здатність наслуховувати дороги. Вони знають, чи далеко зараз гість, який поспішає до вашої оселі. А якщо раптом хтось загубився, то саме ці люди-іменинники можуть допомогти знайти людину.

Ще існує цікавий обряд умивання цього дня для привабливості та молодості шкіри. Потрібно взяти воду, покласти в неї на ніч яйце білої курки та срібло. А вранці вмитися. На світанку найстарша жінка в сім'ї має обійти будинок, двір, осінити хрестом вхідні двері, ворота та піч. Так можна захистити житло та сім'ю від різноманітних неприємностей.

Що не можна робити 3 березня

Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити - поганословити, хвалитися, скупитися.

Народні прикмети не радять у цей день нічого брати і позичати, особливо на заході сонця, інакше можна весь рік проходити в боргах. На Євтропієв день намагалися не ходити в ліс - з барлоги в цей час виходив ведмідь.

Нагадаємо, що Великдень у 2024 буде пізнім, а значить і Масляну треба почекати: дати свята та головні традиції.

Раніше ми повідомляли про дві молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.