У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті мученика Савина Єрмопольського (Єгипетського).

Інші назви свята: "Савін", "Трофім", "Візний день".

Раніше цей день більше присвячували возам, як основний вид не зимового транспорту. Їх потрібно було відремонтувати після зимового простою та припасти 12 коліс, щоб потім, коли роботи буде набагато більше, не відволікатися на додаткову ремонт. 12 коліс, бо вірили, що саме стільки було в колісниці пророка Іллі.

Популярні новини зараз
За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Звичайно, зараз на возах практично ніхто не їздить, тому є сенс зайнятися іншими видами транспорту: автомобілями, мотоциклами, велосипедами. Можна провести техогляд, трохи упорядкувати транспорт, купити літню гуму. По колесах можна дізнатися про майбутнє. Якщо скрипить ліве переднє, то будуть проблеми зі здоров'ям, якщо праве переднє – до грошей, заднє ліве – замучать борги, а скрип заднього правого віщує велику удачу.

Цей день чудово підходить для ворожіння, особливо на картах. Спочатку з колоди дістають усі трефи та 9 разів її перетасовують. Поки тасуєте, треба проговорити: "Трефи трефові, вся ваша трефна рать, дайте мені (ім'я) знати, що на мене чекає, що чекає, що мені на мою долю випадає?" Потім з колоди дістають навмання 3 карти, які мають різні значення:

  • туз - благополуччя;
  • король - розташування важливих вам осіб;
  • жінка - випробування;
  • валет - приниження;
  • десять - перемога, гроші;
  • дев'ять - співчуття, симпатія, любов;
  • вісім - сльози, незаслужена образа;
  • сім - підступність, вдавання;
  • шість - дрібна вигода.

Жінкам сьогодні слід переглянути свій гардероб, поміняти на легший, але теплі куртки та шуби поки що ховати не потрібно, бо весна манить теплом, а потім знову може повернутися сніг та мороз.

Що не можна робити 16 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – сваритися, скандалити, думати про погане.

За народними прикметами 16 березня не варто давати гроші у борг - це до злиднів. Всю важку роботу вдома краще віддати чоловікам.

Нагадаємо про Прощену неділю-2024: у жодному разі не робіть цього, нагадування всім православним.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви, щоб ваш Ангел-Хранитель вас почув: для захисту та здоров'я.